Izvor: Kragujevac.rs, 27.Jan.2016, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodna zona bi bila velika prednost za grad i investitore

Gradska Direkcija za urbanizam u saradnji sa Gradskom upravom za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, otpočela je izradu Plana detaljne regulacije “Institut za strna žita -Radna zona Feniks“.

Plan obuhvata površinu od 155 hektara, a okvirna granica je od ulice Slobode, počev od Rektorata, Petrovačke magistrale i auto - puta, do kompleksa Carine i Metroa, obuhvatajući kompleks Mlekare Megle i Tempo - Delta park, ulicom Đure Pucara - Starog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << obuhvatajući deo kompleksa Kliničkog centra, do Beogradske ulice.

Centralni deo ove zone koji je ranije pripadao Strnim žitima biće ili radna zona ili slobodna zona jer je nama slobodna zona u tom delu grada veoma potrebna. Direkcija za slobodne zone koja radi na nivou republike, u ovom trenutku nije baš raspoložena da nam izađe u susret i odobri još jednu slobodnu zonu u Kragujevcu, pošto je Fijat već na neki način iscrpeo te resurse i mi se sada borimo da dobijemo od republike i od Vlade odobrenje da na tom području formiramo slobodnu zonu koja bi veoma olakšala poslovanje budućih firmi koje bi tu našle svoje mesto. Zbog toga je već usvojeni PDR trenutno u malom zastoju dok se to pitanje ne reguliše - kaže glavni gradski urbanista, Aleksandar Nenković.

Slobodna zona omogućava poslovanje bez plaćanja PDV-a pri čemu se to odnosi i na radove koji se izvode na formiranju slobodne zone i na kasnije poslovanje bilo koje firme u okviru slobodne zone. Već postoji interesovanje investitora za ovu zonu.

-To je veliki benefit i velika prednost za one koji pristanu da rade u slobodnoj zoni, čak postoji i mnogo firmi koje uslovljavaju svoj dolazak time da im bude omogućen rad u slobodnoj zoni.

Ono što grad treba da uradi je putna infrastruktura, ograđivanje i osvetljenje tog prostora. Potrebno je uraditi plansku dokumentaciju i investirati u infrastrukturu. Prvo je na redu zatvaranje putnog prstena, produženje Petrovačke magistrale i ulice Slobode (koja se pored Elektrošumadije spaja sa tom magistralom), zatim rešavanje imovinsko-pravnih odnosa - objašnjava Nenković.

Neće biti zanemaren ni ekološki aspekt, jer u ovoj zoni neće biti dozvoljeno korišćenje «prljaviih tehnologija». Radna zona «Feniks» se prostire na 150ha, dok bi slobodna zona trebalo da obuhvata 50ha.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.