Slika dana: TVRĐAVA NA SAVI

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Nov.2023, 05:41

Slika dana: TVRĐAVA NA SAVI

Godine 1471. godine Turci grade utvrđenje – tvrđavu od balvana i zemljane opeke na Savi kod Šapca (kasnije je korišćen i kamen), kako bi je Austrijanci početkom 18. veka  prepravili po svojoj zamisli. U pisanim dokumentima tvrđava se spominje 1454. i to u dokumentaciji Dubrovačkog arhiva. Više od deset puta prelazile je u ruke Austrijanaca, Turaka i Srba. Bila je, rečju, štit od svakog ko nasrne ka Evropi. To je i jedna od poslednjih pet tvrđava koje su Turci 1867. godine predali Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << i tog dana napustili Šabac.

Bitno je da sadašnji izgled utvrđenja na Savi (prepoznatiljiv kao Stari grad na Savi) datira od 1471. godine, iz vremena Turaka i graditelja Isa – beg Isakovića.

Stari grad na Savi kod Šapca je spomenik kulture od posebnog značaja za Republiku Srbiju.
Članak Slika dana: TVRĐAVA NA SAVI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.