Slika dana: NESTAJU VEKOVNA OGNJIŠTA

Izvor: TimockeVesti.net, 12.Apr.2024, 04:34

Slika dana: NESTAJU VEKOVNA OGNJIŠTA

Ova stara, najverovatnije iz 19. veka, kuća u centru velikog zaječarskog sela Rgotina, doživljava svoj kraj. I nije jedina. Sklone rušenju zbog nemilosrdnog zuba vremena su i još starije, kamene zgrade, kuće u kojima su dugo opstajala ognjišta i generacije se smenjivale.
U zidovima od kamena i danas ponegde stoje inicijali vlasnika sa godinom gradnje, recimo hiljadu sedamsto osamdeset i neke. Domaćini ih neće sklanjati dok same ne pokleknu, ali – da li je to dovoljno. Kako bi bilo lepo da se obnove, preurede i srede po propisu. Kako, kad ostareli vlasnici uglavnom nemaju materijalnih mogućnosti, mladi beže iz sela u veće gradove i inostranstvo. U pomenutoj Rgotini je oko 200 napuštenih kuća od ukupno 700 domaćinstava....

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.