Slika dana: GLOG PROCVETAO

Izvor: TimockeVesti.net, 23.Mar.2024, 05:30

Slika dana: GLOG PROCVETAO

Prema narodom verovanju, kad glog procveta znači da je proleće stiglo i da se mrazevi više neće vraćati. Glog je brzorastuća vrsta listopadnog drveća. Dostiže visinu četiri do pet metara. Drvo je širokih krošnji. Listovi su nazubljene forme, sjajni, tamno zelene boje.
Kod nas raste više vrsta gloga, najpoznatiji je crveni. Kao lekovit još se koristio u 14. veku protiv gihta. Koristi se, od 19. veka, i protiv srčanih tegoba i snižava krvni pritisak. U zapadnim zemljama dobrodošao je i protiv nesanice i gušenja. Spada u biljke sa najačim smirujućim dejstvom. U lekovite svrhe koristi se osušeni cvet i ilist, kao i zreo plod.
Beli glog je rasprostranjeniji od crvenog. Cvet gloga dobro podnosi niske temperature, pa...

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.