Slika dana: CRNI VRH U BUDŽAKU

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Avg.2023, 04:36

Slika dana: CRNI VRH U BUDŽAKU

Nije ovo na našoj fotografiji stara kuća ili pojata na čuvenom Crnom Vrhu, planini između Bora i Žagubice, ovo je jedna od davno napuštenih vremešnih kuća na Staroj planini, u jednom od više zaselaka živopisnog sela Crni vrh. U ovom selu i celom tom kraju, zvanom Budžak, sve više niču vikendice i turistički objekti. I zimi i leti Crni vrh je dušu dao za odmor, pogotovu vikendom.
Selo je po popisu 1948. imalo 1.300, sada je više od stotinak žitelja, ali s verom da će ih biti >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << kao nekad. Seoski turizam se užurbano razvija, i lokalna zajednica u Knjaževcu sve čini da podstakne gostoljubive Staroplanince da otvaraju nove i obnavljaju stare zgrade i domove i sačuvaju vekovnu arhitekturu.
Crni vrh je na 20 kilometara od Kalne i na nadmorskoj visini blizu 800 metara. Kroz selo, prema Babinom zubu, protiče Crnovrška reka. Crni vrh je prepoznatljiv i po svojoj crkvi Svetog Ilije koja je obnovljena.
Članak Slika dana: CRNI VRH U BUDŽAKU se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.