Skoro 4000 tona bakra! Metalurzi zadovoljno dočekali kraj novembra

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Dec.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 4000 tona bakra! Metalurzi zadovoljno dočekali kraj novembra

Topioničari dali 3.858 tona anodnog, elektrolizeri 2.867 tona katodnog bakra, a „sumporaši“ 11.031 tonu monohidrata. – Pripreme za rad u zimskim uslovima obavljene na vreme. – Ovogodišnji bilans Livnice (1.500 tona) za 400 odsto veći od lanjskog. – Prve količine vodomera, vredne 30.000 evra, isporučene kupcima u Makediniji. – Energana spremna da odgovori na eventualni poziv gradske toplane i uključi se u grejanje Bora
Topionica je u novembru primila 25.640 tona vlažnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << odnosno 22.998 tona suvog koncentrata sa prosečnim sadržajem bakra od 14,57 odsto (3.351 tona „crvenog“ metala). U ovoj sirovini, po količini, prednjačila je ona dopremljena iz Flotacije „Veliki Krivelj“ – 13.764 tone (sadržaj 16,24 procenta ili 2.022 tone bakra), zatim iz Flotacije Majdanpek – 7.709 tona (12,48 odsto ili 961 tona) i Flotacije Bor – 2.837 tona (367 tona). Kako nam je rekao Boban Todorović, direktor TIR-a, novembarski bilans je mogao biti uspešniji da je sadržaj bakra u šarži bio veći, pa će, u cilju što boljih poslovnih rezultata metalurškog preduzeća, insistirati na „popravljanju“ kvaliteta koncentrata (iznad 19 odsto) iz kriveljske flotacije. Tehnološkom linijom za prženje i topljenje broj jedan, koju „podržava“ konvertor broj dva, prerađeno je ukupno 25.570 tona šarže, odnosno 20.695 tona suvog koncentrata i proizvedeno 3.858 tona anodnog bakra. Zabeleženo je vremensko iskorišćenje agregata od 99 procenata.
Metalurzi zadovoljno dočekali kraj novembra- Svakodnevno prevozimo kvarc, krečnjak i drva neophodna za rad u zimskim uslovima, jer samo suvi energenti pružaju sigurnost u radu. Tokom prethodnih meseci obavljene su i druge pripreme, kako bismo spremno dočekali zimu (zaštita objekata, termoizolacija i njihovo „zatvaranje“ tamo gde mogu da prodru padavine). Na zalihama ima oko 13.000 tona šarže i 4.500 tona uglja, što je dovoljno za jednoipomesečnu proizvodnju – naglasio je Todorović.
Elektroliza je, sa 332 ćelije, produkovala 2.867 tona katodnog bakra, kao i 115 tona plavog kamena (1.183 tone od početka godine). Fabrika sumporne kiseline je dobro radila i dala 11.031 tonu monohidrata, što je najveća mesečna proizvodnja ove godine. Iskorišćenje „na sumporu“ prelazilo je i 54 procenta. Naš sagovornik posebno je podvukao da je najveće moguće iskorišćenje sa ovom fabrikom 62 procenta, jer iznad toga ona nema tehničkih mogućnosti da ostvari veću proizvodnju.
Obuka kadrova
- Povezali smo radnike koji realizuju „novu topionicu“ sa radnicima TIR-a koji će preuzeti upravljanje ovim projektom. Već smo odabrali 60 kandidata (po 30 iz Topionice i Fabrike sumporne kiseline) koji su šestog i sedmog decembra počeli da pohađaju seminar na Tehničkom fakultetu u Boru. Njima će se priključiti još desetorica iz Elektrolize. Polaznici će najpre obnavljati staro teoretsko i pritom sticati nova znanja. U narednom periodu poslovodstvo TIR-a će nastojati da obezbedi što veći broj predavača iz zemlje i inostranstva koji će preneti svoja znanja našim radnicima – ističe Todorović.
Livnica bakra i bakarnih legura proizvela je 150 tona odlivaka, a predviđa se da će godišnja dostići 1.400 tona (za 400 odsto više nego lane). Sve je izvezeno van Srbije, što govori da obojena metalurgija (livnice koje troše mesing i bronzu) u zemlji ne radi. Nedavno je prva količina vodomera sa oznakom RTB-a Bor, vredna 30.000 evra, isporučena kupcima u Makedoniji. Novembarski raport iz FBŽ-a glasi 750 tona dipforming žice (8.281 tona od početka godine), kao i 333 lamele u pogonu sintermetalurgije (6. 723 komada). Fabrika radi stabilno, kvalitet proizvoda je dobar, a u decembru se očekuje veća proizvodnja zbog stvaranja potencijalnih zaliha namenjenih kupcima.
U Transportu TIR-a maksimalno su uposleni svi kapaciteti. Ovde analiziraju učinke svakog vozila pojedinačno, jer nastoje da opredele prave korektivne mere kako raditi u narednom periodu. Tokom ove godine remontovan je veliki broj cisterni i lokomotiva neophodnih za izvlačenje i prevoz sadašnjih proizvoda TIR-a, a tu su i pripreme za transport još većih količina u 2014. i 2015. godini.
Na skladištu u Energani ima 4.500 tona uglja. Radu kotao broj šest koji služi za dogrevanje industrijskih pogona. Ovde nisu planirali da se uključe u grejanje grada, ali su spremni da odgovore na eventualni poziv gradske toplane. Pripremaju se i dinamički planovi remonta turbo-generatora za proizvodnju električne energije. Nivo Borskog jezera je tri metra ispod tačke preliva. Todorović je na kraju apelovao da se i dalje štedi tehnološka (basenski pogoni troše 11.000 kubika dnevno) i pijaća voda.
KOLEKTIV RTB Bor

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.