Izvor: Soko-zabava.info, 29.Jun.2022, 10:06

Simptomi koje izazivaju kandida i ešerihija koli

Kada se govori o infekcijama najčešće se u isti koš sa njima stavljaju i kandida i ešerihija koli.

Iako ima mnogih drugih izazivača infekcija, ova dva mikroorganizma mogu se slobodno staviti na prvo mesto kao najčešći uzročnici pojave brojnih zdravstvenih tegoba.

Njihovo manifestovanje se pokazuje na različite načine, a lečenje teče pod lekarskim nadzorom antibiotskom terapijom kojoj se redovno dodaju i neki suplementi i prirodni lekovi, kako bi se što pre organizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << doveo u stanje balansa.

Ali, kako prepoznati tegobe koje se dešavaju pod uticajem kandide ili ešerihije?

Kandida je gljivica, vrsta kvasca, te u veoma malim količinama nastanjena je u ljudskom organizmu, u ustima i crevima, kako bi pomogla pri varenju i apsorpciji nutritijenata. Međutim, kada dođe do njene prekomerne proizvodnje onda ona probija zid creva i dospeva u krvotok, otpuštajući toksine. Tada započinju brojne zdravstvene tegobe, od slabijih infekcija, pa sve do depresije.

Kandida se može podstaći prevelikim konzumiranjem ugljenih hidrata, rafinisanih šećera, prekomernom konzumacijom alkohola. Pored toga, može se namnožiti usled uzimanja kontraceptivnih pilula, od mnogo stresa i stresnih situacija, a redovna je nakon uzimanja antibiotika, te kod pada imunog sistema.

Kada se proizvodi u velikim količinama, kandida se manifestuje kroz brojne simptome. To može biti prevelika potreba za konzumiranjem slatkiša, ali mogu biti i vaginalne ili urinarne infekcije. Pored toga, kandida se može manifestovati kroz kožna oboljenja, svrab, osip, psorijazu, a čest je pratilac brojnih autoimunih bolesti. Neki od redovnih simptoma jesu iscrpljenost, umor, zamaranje, dijareja, nadutost u stomaku. Lečenje sprovodi lekar uglavnom kroz strožiju dijetu, kako bi organizam ostao bez hranljivih materija za kandidu, te ubacivanjem medikamenata koji je drže pod kontrolom.

Kao kandida, tako i ešerihija koli slobodno živi u ljudskom organizmu i potpomaže mu obavljanje svakodnevnih funkcija i određenih procesa u organizmu. Međutim, neki njeni sojevi čine da dođe do određenih zdravstvenih problema koji zahtevaju pregled, testiranje, a onda i lečenje. Dobra strana svega ovoga jeste što pacijenti koji imaju probleme uzrokovane ešerihijom već nakon nedelju dana osećaju znatno olakšanje od momenta početka lečenja.

Ešerihija koli, tj. njeni loši sojevi, mogu se u ljudski organizam uneti različitim putem. Redovno je to mleveno meso i nedovoljno, termički obrađeno meso. Pored toga, ona se može uneti kroz namirnice, poput voća i povrća, koji su oprani kontaminiranom vodom ili su rasle u kontaminiranom području. To znači da i sama voda može biti kontaminirana ovom bakterijom, a uz sve to, ona se može preneti i sa čoveka na čoveka.

Simptomi koje ešerihija koli izaziva su različiti, ali najčešće su to grčevi u stomaku, dijareja, koja može da bude sa primesama krvi, mučnina, osećaj iscrpljenosti i umora… Ešerihija koli je čest uzročnik urinarnih infekcija koje se manifestuju kroz otežano mokrenje, bol i peckanje pri mokrenju, nadutost stomaka.

Bilo da se radi o ešerihiji koli ili kandidi, pojava simptoma zahteva da se najpre urade analize kako bi se utvrdio uzročnik tegoba i zdravstvenih problema. Testiranje se radi iz krvi, ali i iz stolice, nakon čega stižu rezultati prema kojima se određuje potrebna terapija i njeno trajanje.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.