Šesta sednica Skupštine grada

Izvor: Kragujevac.rs, 24.Feb.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesta sednica Skupštine grada

Informacijom o formiranju nove odborničke grupe pod nazivom Savez za jaku Srbiju, otpočelo je šesto redovno zasedanje gradskog parlamenta. Novu odborničku grupu će činiti odbornici Rade Stevanović, šef odborničke grupe, Slavica Otović i Snežana Đurić. Srpski pokret obnove ostao je bez odborničke grupe u gradskom parlamentu.

Odbornici su usvojili Predlog odluke o eksternoj reviziji završnog računa budžeta grada Kragujevca za 2016. godinu kao i Predlog programa stambene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << podrške domaćinstvima privremeno raseljenim u okviru Programa raseljavanja naselja “Stara radnička kolonija“. Ovom odlukom sadašnji korisnici stanova dobiće priliku da steknu pravo svojine nad tim stanovima, uz doplatu viška kvadrata. Cena kvadrata iznosi 749, 09 evra po kvadratnom metru, a sadašnjim korisnicima biće omogućeno da razliku isplate u ratama, bez kamate, uz uslov da mesečna rata ne može biti manja od 10 evra. Sa otplatom prve rate postaće vlasnici onoliko kvadrata koliko je imala njihova baraka.

Izmenama Odluke o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju biće povećana se starosna granica za žene na 44. godine. Pravo na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju o trošku grada mogu ostvariti parovi koji su iskoristili pravo koje daje Republički fond za zdravstveno osiguranje. Prema rečima dr Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu, u januaru je u Kragujevcu rođena prva beba iz ovog programa, a do sada je 23 para prošlo kompletne procedure za vantelesnu oplodnju.

Skupština je usvojila Predlog odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom. Razlog za donošenje ove odluke je usaglašavanje sa Zakonom o energetici, Zakonom o komunalnim delatnostima i Zakonom o prekršajima. Ovom odlukom se, pored ostalog,  definišu prava i obaveze proizvođača, distributera, snabdevača i kupaca toplotne energije, nadležnost za izdavanje licence, kao i nadležnost za davanje saglasnosti na cene toplotne energije.

U okviru diskusije o ovoj odluci, bilo je reči o problemima “Energetike“ kao i o merama koje će grad preduzeti u narednom periodu.

- Razmišlja se o aktiviranju energane koju ima Fijat, naravno uz saglasnost ove kompanije, da dokle god njima ne bude potrebno, 90 megavata koji oni trenutno imaju u svojoj energani bude preusmereno ka gradu. To je energana koja koristi gas i potrebno je uraditi kilometar toplovodne mreže kako bi ona mogla da bude priključena. Razmišlja se i o izgradnji još jednog postrojenja na gas u centru grada čime bi matična lokacija bila potpuno odsečena i ostala bi da sa jednim kotlom snabdeva toplotnom energijom samo industrijsku zonu. Time bi se smanjilo zagađenje ali i zavisnost svih subjekata u gradu od nabavke uglja - rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Vizija je i da se izrade nova postrojenja za proizvodnju toplotne energije koja bi koristila druge vrste energenata kako bi se smanjili rizici zavisnosti od jednog energenta. Paralelno sa tim razmatraće se i najbolji način kojim bi bilo ponuđeno svim stanarima stambenih zgrada da zamene stolariju, izoluju svoje stanove, da pređu na kalorimetre, kako bi umanjili troškove grejanja. Potrebna  je i ozbiljna studija koja bi pratila ovakav posao.

Skupština je usvojila Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Kragujevca koja se usklađuje sa zakonom.

Dopunom Odluke o preuzimanju prava i dužnosti osnivača nad ustanovom Narodni muzej planirano je proširenje delatnosti ove ustanove kako bi ubuduće mogla da štampa publikacije i kataloge za svoje potrebe i da se bavi prodajom suvenira koji su vezani za delatnost ustanove. Na dnevnom redu bili su i programi rada i godišnji finansijski planovi za 2017. godinu ustanova kulture, planovi rada zdravstvenih ustanova za 2017. godinu i davanje saglasnosti na akta pravnih lica čije je osnivač grad Kragujevac.

Skupština je usvojila Predlog odluke o pristupanju izradi Strategije održivog razvoja grada Kragujevca kao i Predlog odluke o pristupanju izradi Programa kapitalnih investicija grada Kragujevca za period 2017-2019. godina.

Usvojen je Godišnji izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije o sprovedenim aktivnostima u 2016. godini kao i plan rada za 2017. godinu.

Najviše polemike na sednici izazvala je odluka o razrešenju direktorke Apoteke Kragujevac, Snežane Milošević. Na ovu funkciju imenovana je Aleksandra Nikolić koja je bila zamenik direktora u ovoj ustanovi. Obrazlažući ovu smenu, gradonačelnik Radomir Nikolić je istakao da direktorka nije postupila po Odluci o budžetu grada kojom je predviđeno da sve ustanove ili drugi subjekti čiji  je osnivač grad, imaju obavezu da 80% dobiti odnosno suficita ostvarenih u prethodnoj ili ranijim godinama  prenesu u budžet grada Kragujevca.

- Opozicija želi da iskoristi nezadovoljstvo zaposlenih u Apoteci da bi pridobila simpatije jednog broja građana Kragujevca, i u isto vreme nezadovoljna je time što će grad Kragujevac najverovatnije posle godina i godina bezuspešnih pokušaja da sa računa Apoteke prenese sredstva u budžet grada, konačno preneti sredstva u budžet grada. Kažete da ne brinemo o radnicima, brinemo o radnicima jer će ta sredstva biti iskorišćena za izmirenje zaostalih zarada u Gradskim grobljima, SC Park, biće iskorišćena za izmirenje zaostalih zarada u “Strnim žitima“, i za sprovođenje socijalnih programa za sve one koji dobrovoljno budu želeli da odu iz sistema lokalne samouprave. Problem koji ste vi napravili je taj što naše ustanove, naša preduzeća uopšte nemaju osećaj zajedništva i to što neko uspe da svojom veštinom zaradi, što je definitivno naša Apoteka uspela, ne oseća se kao uspeh kompletnog sistema lokalne samouprave niti postoji ikakav osećaj zaposlenih u Apoteci da ta sredstva pripadaju gradu Kragujevcu kao osnivaču i da treba da se upotrebe na neki drugi način, u nekom drugom sektoru kako bi se rešili neki drugi problemi sa kojima žive građani Kragujevca. Zašto su radnici nezadovoljni? Mislite da žale za direktorkom? Ne. Radnici su nezadovoljni iz samo jednog razloga. Ta sredstva koja su sada na računu, i koja se godinama tope, tope se iz samo jednog razloga. Tope se zbog toga što su svi zaposleni u Apoteci Kragujevac linearno, od direktora do čistačice, svakog meseca, bez obzira da li su na bolovanju ili su na odmoru primali stimulaciju od 30% mimo zarade. I to je apsolutno nedopustivo, naročito u krizi u kojoj se grad Kragujevac u ovom trenutku nalazi - kaže Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.