Izvor: Soko-zabava.info, 05.Maj.2023, 09:31

Saveti za održavanje zdravlja i udobnosti u trudnoći

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih iskustava u životu svake žene. Kada buduće mame uđu u 20. nedelju trudnoće mnoge počinju da se osećaju uzbuđeno ali i pomalo zabrinuto zbog svega što tek predstoji. Tokom ovog perioda trudnoće važno je da vodite zdrav način života kako biste se osećali što prijatnije i obezbedili najbolje moguće zdravlje vama i vašoj bebi.

Tokom ovog perioda beba se brzo razvija i postaje veća. Važno je da održavate fizičku aktivnost i zdravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << ishranu kako biste osigurali da vaša beba dobije sve što joj je potrebno za rast i razvoj. Tokom 20. nedelje trudnoće preporučuje se da budete fizički aktivni najmanje 30 minuta dnevno. Ukoliko vaš lekar to dozvoli ili i preporuči, možete da se posvetite i vežbanju. Važno je samo da se posavetujete sa njim o tome koje su vežbe najbolje za vas i vašu trudnoću.

Uz fizičku aktivnost, važno je da unosite i dovoljno hranljivih materija, kao što su proteini, žitarice, voće i povrće. Pokušajte da izbegavate prerađene šećere i masnu hranu, i umesto toga se fokusirajte na zdrave izvore hrane koji će vam pomoći da se osećate puni energije i obezbedite da vaša beba dobija sve što joj je potrebno.

Kada uđete u ovaj period trudnoće, važno je da se redovno sastajete sa svojim lekarom. Lekar će pratiti vašu težinu, krvni pritisak i broj otkucaja srca i može vam pomoći sa svim drugim pitanjima ili nedoumicama koje imate. Ako se nešto promeni ili se pojave novi simptomi, ne oklevajte da se obratite lekaru. On će vam moći dati najbolje savete i smernice kako biste se osećali sigurnije i udobnije tokom ostatka trudnoće. Često je 21. nedelja trudnoće za mnoge mame period blagog straha zbog učestalih poseta lekaru. Ali nemojte da se brinete, to su samo posete koje vam pomažu da budete sigurni da vaša trudnoća napreduje kako treba.

Trudnoća može biti emocionalno izazovno iskustvo. Tokom ovog perioda važno je da održavate dobro mentalno zdravlje. Možete isprobati razne tehnike poput meditacije ili joge, koje će vam pomoći da se opustite i smanjite stres. Pored toga, važno je da se okružite podrškom, bilo da je to porodica, prijatelji ili grupa za podršku trudnicama. Ako se osećate previše anksiozno ili depresivno, razgovor sa terapeutom može vam pomoći da se osećate bolje. Briga o mentalnom zdravlju je ključna za bezbrižnu trudnoću.

Tokom drugog trimestra, a i čitavog perioda trudnoće, važno je da ostanete hidrirani kako biste osigurali dobro zdravlje i funkciju organa, kako za sebe, tako i za optimalan razvoj bebe. Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno, ali i više ako osećate žeđ ili ako živite u području sa visokim temperaturama. Pored toga, pokušajte da izbegavate kofein, gazirana pića i sokove koji su puni šećera. Umesto toga, birajte zdrave izvore tečnosti kao što su voda, sveže ceđeni sokovi i biljni čajevi.

Ne zaboravite da razgovarate sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa trudnoćom.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.