STAROM PLANINOM – OD BIGARA I BOGORODIČNE CRKVE DO KLISURE ŽDRELO, “BOŽJE TRPEZE” I “SRPSKE BASTILJE”

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Apr.2024, 05:01

STAROM PLANINOM – OD BIGARA I BOGORODIČNE CRKVE DO KLISURE ŽDRELO, “BOŽJE TRPEZE” I “SRPSKE BASTILJE”

Knjaževac, 15. april – S obzirom na predstojeći prolećni “raspust” koji će mnogi iskoristiti za odmor, istraživanje prirode i avanturu, Stara planina se često nameće kao prva destinacija. Međutim, dok mnogi već dobro poznaju lepote ove planine, mi vas vodimo na putovanje do nekih manje poznatih, ali podjednako očaravajućih lokacija duž puta Kalna-Knjaževac.
Bogorodičina crkva u Donjoj Kamenici Crkva Presvete Bogorodice – Foto: https://www.visiteastserbia.rs/ Foto: https://www.visiteastserbia.rs/ U >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << selu Donja Kamenica, na oko 20 kilometara od vodopada Bigar, krije se jedna od najneobičnijih crkava u Srbiji – Bogorodičina crkva. Ova crkva, čiji je tačan datum izgradnje obavijen tajnom, oduševljava posetioce svojom arhitekturom i freskama koje datiraju iz srednjeg veka. Iako su freske delimično oštećene, one svedoče o velikom umetničkom talentu nepoznatog majstora. Njen neobičan izgled, sa dve uzdignute kupole, podseća na arhitekturu severozapadne Evrope, što je čini jedinstvenom u ovom kraju.
Knjaževac – “Srpska Venecija” Knjaževac – Foto: Borske Narodne Nastavljajući putovanje, stižemo do grada Knjaževca, poznatog i kao “Srpska Venecija” zbog sedam mostova koji povezuju obale reka Svrljiški i Trgoviški Timok. Ovaj grad obiluje istorijskim znamenitostima, poput Kamenog mosta koji je u vreme izgradnje bio najveći most te vrste u Srbiji. Le Korbizje, čuveni arhitekta, bio je inspirisan lepotom ulica i arhitekture Knjaževca tokom svoje posete 1910. godine. Osim bogate istorije, Knjaževac nudi i mogućnost degustacije kvalitetnih vina, posetu muzejima i arheološkim lokalitetima.
Knjaževački Meteori – Klisura Ždrelo
Na udaljenosti od oko 13 kilometara od Knjaževca, nalazi se klisura Ždrelo, poznata kao “Knjaževački Meteori”. Ova prirodna lepota pruža spektakularne pejzaže i izuzetne vidikovce koji ostavljaju bez daha. Planinarenje do vrha klisure pruža nezaboravan doživljaj i omogućava uživanje u pogledu koji seže do Stare i Suve planine, Sićevačke klisure i dalje. Na putu do vrha, posetioci mogu zastati kod Srednjovekovne crkve Vidovdan, a legende ovog kraja dodatno oplemenjuju iskustvo istraživanja.
Članak STAROM PLANINOM – OD BIGARA I BOGORODIČNE CRKVE DO KLISURE ŽDRELO, “BOŽJE TRPEZE” I “SRPSKE BASTILJE” se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.