SPREMA SE IZRADA STRATEGIJE UPRAVLJANJA RESURSIMA U SRBIJI

Izvor: TimockeVesti.net, 26.Feb.2024, 06:32

SPREMA SE IZRADA STRATEGIJE UPRAVLJANJA RESURSIMA U SRBIJI

Ministarstvo Rudarstva i Energetike donelo je odluku da Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda bude jedini ponuđač za izradu Strategije upravljanja resursima u Srbiji za period od 2025. do 2040. godine. Ova značajna inicijativa, vredna oko 25 miliona dinara, ima za cilj postavljanje smernica i prioriteta u sektoru rudarstva i energetike u narednom periodu.
Prema informacijama koje prenosi „Danas“, fakultet ima rok od 24 meseca da izradi Strategiju, a među ključnim zadacima je analiza >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << potreba za rudama bakra, zlata, olova, cinka, bora, litijuma, urana, nikla i kobalta. Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj postavljanje temelja održivog upravljanja mineralnim resursima u zemlji.
U skladu sa smernicama ministarstva, strategija će se fokusirati na definisanje međunarodno prepoznatljivih, aktivnih i atraktivnih rudarskih industrija. Ovo uključuje promociju investicija i privlačenje renomiranih rudarskih kompanija u sektor geologije i rudarstva. Takođe, poseban naglasak će biti stavljen na koordinaciju istraživanja mineralnih sirovina, usmeravanje geoloških istraživanja ka pronalaženju novih ležišta mineralnih sirovina, sa posebnim fokusom na sirovine koje su od ključnog značaja za evropsku i svetsku ekonomiju.
Očekuje se da će ova strategija pružiti jasne smernice za unapređenje rudarskog sektora u zemlji, doprinoseći održivom korišćenju resursa i privlačenju investicija koje će podstaći ekonomski razvoj. Rudarsko-geološki fakultet ima izazovan, ali i ključan zadatak u oblikovanju budućnosti upravljanja resursima u Srbiji.
Članak SPREMA SE IZRADA STRATEGIJE UPRAVLJANJA RESURSIMA U SRBIJI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.