Izvor: Radio Dunav, 25.Jan.2016, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAČUVAJTE IPAK JOŠ NEKO VREME RADNE KNJIŽICE

Radne knjižice, iako su od 1. januara praktično prestale da važe, i dalje se koriste kao javne isprave i podaci iz njih mogu da služe kao dokaz za ostvarivanje prava iz radnog odnosa i drugih prava u skladu sa zakonom, rečeno je Tanjugu u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO). Iz Fonda podsećaju da je članom 116 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu propisano da član 204 Zakona o radu i Pravilnik o radnoj knjižici prestaju da važe od 1. januara 2016. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << /> “S obzirom na navedeno, ne postoji pravni osnov da se od 1. januara 2016. godine izdaju duplikati radnih knjižica, niti da se unose bilo kakvi podaci u radne knjižice izdate zaključno sa 31.12.2015. godine”, kažu u Fondu PIO.
Poslodavac je dužan da za zaposlenog s kojim je zasnovao radni odnos posle 1. januara 2016. godine, ili kome prestane radni odnos posle tog datuma, podnese Jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje (obrazac M) u skladu sa Zakonom o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.
Takođe je predviđen unos podataka u Jedinstvenu bazu Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.
U jedinstvenu prijavu se unose svi podaci koji su se ranije unosili u radnu knjižicu i, samim tim, nalaze se u matičnoj evidenciji Fonda PIO.
Ukoliko su zaposlenima potrebni dokazi o podacima iz osiguranja, mogu dobiti uverenje u Fondu PIO o svim periodima zaposlenja, odnosno osiguranja.
Poslodavac jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje podnosi neposredno preko Portala CROSO u elektronskom obliku ili sa dokazima o zasnivanju ili prestanku radnog odnosa dolazi na šalter RFPIO ili RFZO kako bi ove organizacije umesto njega podnele ovu prijavu u elektronskom obliku preko Centralnog registra i podatke iz nje evidentirale u svojim evidencijama.
Ukoliko poslodavac Jedinstvenu prijavu podnosi preko šaltera RFPIO ili RFZO, ove organizacije su dužne da mu izdaju potvrdu o prijemu Jedinstvene prijave na obrascu M-A.
Prijave i odjave zaposlenih, kao i prijave promena koje se odnose na osiguranje, realizuju se kroz jedinstvenu M prijavu već nekoliko godina, tako da se ne radi o novom načinu evidentiranja podataka iz osiguranja.
Poslodavci su već prešli na takav način rada, a u bazama Fonda PIO i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja nalaze se svi podaci koji bi se inače registrovali u radnim knjižicama, kažu u Fondu.
Radna knjižica kao dokument prestala je da važi od 1. januara, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru u fondu PIO, rekli su ranije predstavnici Ministarstva za rad ističući da je ona time postala nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije.
To je kako su istakli, dobra odluka koja nema nikakvih nikakvih negativnih posledica, s obzirom na to da su u međuvremenu svi organi i organizacije uskladili su svoje propise.
Predviđeno je da se radna knjižica kao dokument može i dalje u nekim slučajevima koristiti kao dokaz prethodnog perioda, podataka iz same radne knjižice, ali unošenje novih podataka u nju jednostavno nije više potrebno.

Nastavak na Radio Dunav...






Povezane vesti

Ne bacajte radne knjižice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2016

Izmenama Zakona o radu, od 1. januara prestale su da se koriste radne knjižice. One međutim nisu otišle u istoriju. Na šalterima ih i dalje traže, ali samo u pojedinačnim slučajevima dokazivanja prava na ostvarivanje penzije.  U resornom ministarstvu i PIO fondu, kažu da  nije reč o pravilu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.