Izvor: Soko-zabava.info, 24.Apr.2023, 14:43

Ruksaci za planinarenje – oprema bez koje su pustolovine nezamislive

Šetnja kroz prirodu, bilo kao planinarska akcija ili samostalni obilazak uz svežinu vazduha, zahteva adekvatnu opremu u svakom trenutku kretanja. Posebno kada se radi o višečasovnom boravku u prirodi, potrebno je uvek uz sebe imati stvari koje će se lako i bez tegoba nositi uzbrdo, nizbrdo i po ravnom terenu.

Ruksaci za planinarenje mogu biti veoma raznoliki i brojni sa aspekta brendova, materijala izrade, dimenzija, broja pregrada i generalno funkcionalnosti. U skladu sa uzrastom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << biraju se odgovarajući ruksaci kako bi se ispunile potrebe mališana, ali i odraslih planinara u svakom pogledu pakovanja i olakšanog nošenja stvari.

Moderni ruksaci za planinarenje sastoje se od velikog broja funkcionalnih pregrada, koje su istovremene prostrane i kompaktne, na način da obezbeđuju spakivanje svih potrebnih gabaritnih stvari i sitnica. Idealno je da zapremina ranca bude između 35 i 45 litara, za planinarenje od nekoliko dana, a dostupne su varijante i do tri puta veće zapremine od navedenog raspona.

Da bi se fiksirao ruksak snažno za struk i leđa, važno je da ima specijalne kaiševe koji se lako podešavaju po dužini i položaju. Takođe, kopčanje oko struka je važno, jastučići na leđima i ramenima, kao i dodatni kaiš oko samih grudi.

Da bi ruksaci za planinarenje obezbedili komfor, udobnost i relaksirano nošenje u pustolovinama u prirodi, bitno je da bude pravilno pozicioniran u predelu tela. Naime, postavlja se na kukove, kako težina ne bi bila samo na ramenima, već raspoređena na čitavom gornjem delu tela. Bitno je da ne ostane mnogo prostora između ruksaka i tela, jer olabavljenost pruža pomeranje i kasnije neudobnost usled pokreta.

Snažno pričvršćivanje pružiće udobnost, osećaj rasterećenja i udobnosti bez granica, pa se nošenje tereta neće osetiti čak ni nakon višečasovnog planinarenja. Zbog toga, ruksaci za planinarenje treba da budu pre svega kvalitetni, izrađeni od proverenih materijala i sa dovoljnim brojem kaiševa za snažno pričvršćivanje.

Ruksaci za planinarenje treba da obezbede dovoljno prostora za sve potrebne stvari, jer su poduhvati u prirodi često višednevni, zahtevi i realizuju se u promenjivim vremenskim uslovima uz noćenje na otvorenom. Najčešće, u podnošju ruksaka nalaze se pričvršćivači vreća za spavanje, a sa strane mrežaste pregrade za flašice za vodu i napitke.

Unutrašnjost ruksaka je raznovrsna, tako da može da ima jednu veliku, ili nekoliko manjih pregrada, uz džepove i druge prostore za odlaganje stvari. Što je veći broj pregrada u kompaktnom dizajnu manje zapremine, to je ruksak funkcionalniji za odlaganje odevnih predmeta, hrane, pića, štapova i slično.Specijalni pokrivači ruksaka za planinarenje štite materijal od padavina, pa će odloženi predmeti uvek biti zaštićeni i sigurni.

Ruksaci za planinarenje predstavljaju važnu opremu koja se koristi tokom boravka u prirodi, i neizostavan su element lakog prenošenja tereta sa jednog na drugo mesto. Specijalni kaiševi, veliki broj praktičnih pregrada, udobni jastučići i dodaci za držanje štapa, zaštitu od kiše i drugi elementi pružaju udobnost, komfor i jednostavno nošenje stvari bez tegoba i problema u svim uslovima.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.