Izvor: Soko-zabava.info, 25.Maj.2022, 08:31

Ručni sat – važan modni detalj

Kvalitetne kožne cipele ili čizme, dobro odelo, elegantna torba, sve su to važni elementi nečijeg stila, ne samo stila oblačenja, već i života.

Ove detalje ćemo odmah primetiti, naročito ukoliko nam se svide. A šta nedostaje na ovoj slici savršenog stila? Važan modni detalj koji upotpunjuje savršen izgled, dobar ručni sat. Ručni sat je mnogo više od puke potrebe, koliko je sati možemo videti skoro svuda. Satovi se danas na ruci nose kao važni modni detalji, stvar su prestiža, >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << a mnogi satovi su postali ozbiljni brendovi.

Ne tako davno ručni satovi prodavali su se isključivo u specijalizovanim časovničarskim radnjama. Časovničari ili sajdžije bili su cenjene zantalije koji su sami i to isključivo ručno sastavljali mehanizme, prodavali ili popravljali satove. Ovaj zanat zahtevao je izuzetnu preciznost, a alati koji su se koristili za ručne satove bili su posebni, često vrlo sitni. I danas se može čuti da je ovo zanat ,,hiljade alata“, jer komplikovana mehanika sata zaista traži raznovrsne alate. Ručni satovi nekada su zaista bili ,,čudesne sprave“ kao i u poznatoj pripoveci Branka Ćopića. Zato je o ovaj zanat bio cenjen, a nije nestao ni do danas. Iako se sada satovi proizvode i u fabrikama, nije nestalo ovih specijalizovanih radnji, niti zanata, a najskuplji ručni satovi su i dalje oni koji su napravljeni ručno.

Možete ih kupiti svuda i skoro svaki poznati brend dizajnira i prodaje i ručne satove. Od jeftinih do luksuznih, za svačiji džep i ukus, prodaju se i kupuju svi. Možete ih kupiti i na ovom sajtu, a u svakom šoping centru pronaći ćete bar nekoliko radnji sa ručnim satovima.

Prvi ručni satovi bili su ženske narukvice na koje je dodato kućište sa brojčanikom, pa nije slučajnost da se i sada često prodaju uz nakit. Neki od najekskluzivnijih i najskupljih ručnih satova su modeli sa zlatom, brilijantima, dijamantima, dakle podjednako su vredni kao najskupoceniji nakit. Cene ovakvih satova su astronomske, obaraju sve rekorde, retko ko ih može priuštiti, a prodaju se na aukcijama. Sinonim su luksuza, a poznavaoci ih smatraju pravim remek-delima.

Zemlja Alpi i čokolade, Švajcarska, poznata je i po proizvodnji satova. Švajcarski sat je sinonim za tačnost, a na listama najprodavanijih ručnih satova satovi iz Švajcarske su neprevaziđeni. Zahvaljujući kvalitetnoj izradi mehanizama swiss made ručni satovi popularni su širom sveta. Američki, japanski i skandinavski proizvođači takođe imaju dobru prodaju, njihovi brendovi su sve traženiji.

Za današnje vreme neophodan je i dobar marketing, pa za sve ove brendove znamo zahvaljujući dobroj reklami, a često su oni koji ih nose poznati sportisti, glumci ili pevači.

Svaki od poznatih brendova prepoznatljiv je po originalnom dizajnu, kvalitetnim materijalima koji traju. Fabrička proizvodnja je sve zastupljenija, pa ima sve više pristupačnih modela. Ipak, modeli koji nisu za svačiji džep i dalje se proizvode ručno, mehanizam je vrhunskog kvaliteta, a dizajn sofisticiran.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.