Izvor: Soko-zabava.info, 21.Jun.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljske greške prilikom vaspitavanja dece

Vaspitati dete nije lako, odnosno – jako je teško. Posebno ukoliko želite to da uradite potpuno pravilno. Svi mi imamo određene ideje o tome kako treba da izgleda odrastanje i budući život naših omladinaca. Ono što uvek treba imati pred očima je činjenica da su sva deca različita i da su sva vrlo posebna. Iako se neki put čini idealnim za neko dete, apsolutno ne mora da znači da će biti savršen i za neko drugo. Način vašeg prenošenja znanja i obrazovanja vašem detetu mora biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << skroz usklađeno s njegovim ili njenim afinitetima i karakteru. Detetu je potrebna sloboda, ali u doziranim količinama. Ukoliko previše popustite – biće problema. Identičan rezultat ćete postići i ukoliko previše budete obazrivi i naporni. Izdvojili smo nekoliko ključnih situacija na koje treba da obratite pažnju.

Lek u velikim količinama – može biti otrov. Vi biste svakako hteli da uradite sve što možete za svoje dete, i to je sasvim u redu. Međutim, prekomerna ljubav može biti veliko opterećenje. Stoga, obratite pažnju na količinu vaše povezanosti sa vašim detetom. Zbog te ogromne ljubavi – često se prave greške u koracima i postupcima, koje mogu da dovedu do neprijatnih situacija. Svakako ne smete preterano ugađati vašoj deci jer ih to neće naučiti motivisanosti i vrednosti rada. Ukoliko ih u ranim godinama razmazite, stvorićete buduće neproduktivne članove društva koji nikad neće biti samostalni. Morate napraviti razliku između ljubavi i prevelike posvećenosti. Ljubav može dovesti do velike ambicije kod vaših najmlađih, mogu želeti da vam uzvrate time što će biti dobri i ostvareni ljudi. S druge strane, ukoliko pokažete preveliku posvećenost – možete lako razmaziti svoj mladi naraštaj. Uspeh je samo pravi uspeh ukoliko se stekne, imajte to na umu.

Sa potpuno druge i suprotne strane spektra, ukoliko previše toga uskratite svojim najmlađima – ponovo nailazite na problem. Dolazimo do pitanja privatnosti, koji sam po sebi ima sve veći značaj u 21. veku. Naime, roditelji često u nepoverenju stavljaju razne prisluškivače u sobe svoje dece. Pored toga, u zavisnosti od veličine i težine prisluškivača, možete staviti prisluškivač i u torbu ili ranac vašeg deteta. Mnogi roditelji su posegli za ovom metodom jer nisu znali kako da se suprotstave svom detetu na pravi način, ili da mu olaškaju odrastanje. Ukoliko zaista planirate da koristite prisluškivače – znajte da ste u problemu, a ne postoji problem koji nije moguće rešiti pričom i zajedničkim dejstvovanjem. Ključno je pronaći balans. Igranje sa prisluškivačima nije uopšte naivno, posebno ukoliko vas klinci otkriju i nabave ometače signala koji će sprečavati vas da čujete ono što se snima. Time ćete potpuno izgubiti poverenje svojih najmlađih i dovesti u pitanje celokupnu vezu koju ste do tada gradili.

Balans je spas. Ukoliko želite pravilno da vaspitate svoje dete, dovoljno je da budete tu kada ste potrebni i da se sklonite kada niste. Sve ostalo će već doći samo od sebe. Nikako nemojte posezati za metodama kao što su prisluškivači, ne jer postoji šansa da će vas otkriti i nabaviti ometače, nego zato što ćete izgubiti njihovo poverenje, a onda je sve bilo uzalud.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.