REALIZOVAN ISTRAŽIVAČKI DEO PROGRAMA ZA PREVENCIJU I KOREKCIJU TELESNIH DEFORMITETA DECE PREDŠKOLSKOH UZRASTA

Izvor: Radio Dunav, 25.Mar.2013, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REALIZOVAN ISTRAŽIVAČKI DEO PROGRAMA ZA PREVENCIJU I KOREKCIJU TELESNIH DEFORMITETA DECE PREDŠKOLSKOH UZRASTA

U okviru posebnih programa vaspitno-obrazovnog rada, planiranih Godišnjim planom rada Predškolske ustanove “Pčelica”, stručni saradnici za fizičko obrazovanje, profesori fizičkog vaspitanja, Dejan Smiljanić i Bojan Solać, realizovali su u proteklom periodu istraživački deo Programa za prevenciju i korekciju telesnih deformiteta dece predškolskog uzrasta.
U periodu od 14. januara do 7. marta 2013. godine vršeno je testiranje motoričkih sposobnosti dece i pregled njihovog držanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << Proveravan je njihov posturalni status.

Od 678 dece, koliko je upisano u PU “Pčelica” u ovoj školskoj godini, pregledom je obuhvaćeno 562 dece, a što predstavlja 80,3 %.
Testom su bila obuhvaćena deca uzrasta od 3 do 6 godina starosti u svih devet objekta na području apatinske opštine.
– Motoričke sposobnosti i pravilno držanje tela usko su povezani. Pravilnim i sistematskim fizičkim vežbanjem dolazi do pravilnog razvoja mišićno-koštanog sistema i razvoja normalnih fizioloških krivina. Motoričke sposobnosti su komleksne sposobnosti koje se ispoljavaju u kretanju, zavise od vrste kretanja, individualnih potencijala i njihove razvijenosti. Postoje bazične ili urođene i specifične ili stečene – kaže profesor Dejan Smiljanić.
- Cilj testiranja bio je utvrđivanje trenutnog stanje motoričkih sposobnosti dece, kao i dinamika razvoja motoričkih sposobnosti dece od 3 do 6 godina starosti – rekao je profesor Bojan Solać.
Dobijeni rezultati pokazali su da postoji značajna razlika u motoričkim sposobnostima između dece na selu i u gradu gledajući uopšteno i uzimajući u obzir uzrast ispitanika.
Kada je u pitanju dinamika razvoja motoričkih sposobnosti dece od 3 do 6 godina, na osnovu dobijenih rezultata, došlo se do zaključka da se prosečne vrednosti povećavaju paralelno sa odrastanjem dece.
- Stanje kod dece, koje je bilo predmet ovog istraživanja, veoma je loše. Podaci ukazuju na to da je prevashodno zadatak vaspitača u ustanovi, ali i obaveza roditelja kod kuće, da mališane upute u pravilno držanje tela pri sedenju, hodanju i fizičkim aktivnostima. Za očuvanje i unapređenje zdravlja dece neophodno je pravilno i sistematsko fizičko vežbanje – ističe profesor Smiljanić.

- Preventivno vežbanje preporučuje se radi sprečavanja pojave nepravilnog držanja tela. Korektivnim vežbama mogu se sanirati posturalni i drugi poremaćaji. One na ovom uzrastu imaju izvanredan značaj, jer pružaju brže i dobre rezultate – dodaje profesor Solać.
Veselin Mašić

Nastavak na Radio Dunav...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.