Promocija stručne publikacije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Okt.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija stručne publikacije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“

U galeriji Narodne biblioteke “Vuk Karadžić“ u prisustvu predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića i člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, mnogobrojnih istoričara, filozofa, sociologa a u okviru programa obeležavanja Oktobarskih svečanosti priređena je promocija stručne kataloške publikacije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

Zadovoljstvo je da u godini kada Kragujevac >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << obeležava značajan jubilej - dvesta godina od proglašenja prestonog grada tadašnje Knjaževine Srbije predstavimo javnosti svih pet tomova stručne kataloške publikacije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ s posebnim osvrtom na najnoviji peti tom koji je upravo izašao iz štampe, rekao je Aleksandar Marušić, viši kustos i direktor Muzeja rudničko - takovskog kraja, jedan od urednika.

Publikacija poslednjih osam godina okuplja pedesetak istoričara pored dva urednika i dva recezenta koji ovim zbornikom na neki način podižu nivo saznanja ne samo o dinastiji Obrenović već i o srpskom XIX veku. Veliku zahvalnost dugujemo mnogim muzejima, arhivama, galerijama, bibliotekama i među njima kragujevačkom Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu Šumadije a imali smo podršku i u crkvenim, privatnim a kasnije i inostranim zbirkama. Sva dokumenta koja smo sakupili imaju veliku metodološku vrednost a od strane stručne javnosti, projekat je ocenjen kao veoma značajan. Ova građa će postati baza za istraživanje svakog istoričara, istoričara umetnosti, etnologa, sociologa ili bilo kojeg istraživača koji bude želeo da se bavi srpskim XIX vekom ili vladarskom porodicom Obrenovića, istakao je Marušić.

Inače, prema rečima urednika, cilj ovog projekta je da se evidentiraju i u formi kataloga publikuju svi predmeti vezani za dinastiju Obrenović koji se čuvaju u fundusima muzeja, arhiva i biblioteka Srbije. Broj tema i obimnost materijala uslovili su da publikacija ima više tomova. Prilozi ove stručne publikacije sadrže osnovne informacije o ustanovama koje tretiraju baštinu dinastije, zatim podatke o istorijatu kolekcija kao i na koji način se dolazilo do eksponata ili dokumenata. Publikovano je sve ono što je vezano za Obrenoviće, od ličnih predmeta, komada odeće ili delova nameštaja, nakita, svadbenih kruna preko dokumenata ličnih i zvaničnih do ilustrativne građe koja je korišćena u propagandne svrhe gde se izdvojio kult takovskog ustanka Miloša ili kraljevskog para.

Na promociji zbornika govorili su Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko - takovskog kraja i Miloš Timotijević, direktor Narodnog muzeja iz Čačka.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.