Izvor: Soko-zabava.info, 02.Apr.2023, 18:21

Prolećna priprema poljoprivrednih površina za sezonu ubiranja kvalitetnih plodova

Obrađivanje zemljišta, priprema strukture tla za sadnju biljaka, prihranjivanje i negovanje, samo su neke od osnovnih aktivnosti koje su obuhvaćene poljoprivrednom delatnošću. Proleće je doba godine u kojem počinju svi radovi, pa tako i priprema terena, sadnica, opreme i sredstava za sezonu ubiranja novih, kvalitetnih i brojnih plodova.

Bez obzira na to da li se obrađivanje zemljišta vrši radi uzgajanja voća, povrća, listopadnog i zimzelenog drveća ili cveća, važno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << bude nabavljena funkcionalna i savremena oprema. U tom smislu, motokultivator freza predstavlja osnov bavljenja poljoprivredom i donosi mnogo praktičnog rada, različitog karaktera, od prevoza do obrađivanja zemljišta.

Deo poljoprivredne opreme i mašina koja je jedna od najznačajnijih za obavljanje pripremnih aktivnosti i predsezonskih radova, jeste multikultivator freza. Iako se generalno mogu pronaći kao odvojene mašine – kultivator za svakodnevnu vožnju i transport u prikolici, i kao freza za obrađivanje zemljišta, najviši stepen funkcionalnosti dobija se u kombinovanom rešenju.

Naime, motokultivator freza sastoji se iz pogonskog motora, upravljačkog dela i sečiva, odnosno oštrica za freziranje – usitnjavanje, rastresivanje i razmekšavanje tla. Ovakve mašine mogu imati pogon benzina, dizela i električnu varijantu, dok u pogledu kapaciteta, snage i načina rada postoji veliki broj modela renomiranih proizvođača. Takođe, freza se može skinuti i motokultivator aktivno koristiti za transport sadnica, prihrane i drugih elemenata važnih za uspešno obavljanje poljoprivredne delatnosti.

Prolećna priprema dvorišta, bašte i poljoprivrednih površina zasniva se na blagovremenom orezivanju višegodišnjih biljaka, što se najčešće realizuje nakon snažnih mrazeva i sa prvim zracima sunca. Ukoliko je izvodljivo, orezivanje stabala, otklanjanje uvenulih listova, korova i šiblja, vrši se i tokom jeseni, a pre zime, dok kada to nije izvodljivo prolećno sunce kao stvoreno je za ovakve radove.

Korišćenjem kvalitetnih makaza za orezivanje voća, obezbeđuje se temeljno presecanje grana, otklanjanje viška stabala i dotrajalih listova. Kasnije, kada dođe do cvetanja biljaka, mnoge su spremne za zakidanje lastara, ravnanje stabljike i razvoj pupoljaka, sve do pojave plodova.

Tokom kasnijeg proleća, nakon orezivanja biljaka, pripreme tla koji se zasniva na korišćenju multikultivator freze, važno je sadnicama i višegodišnjim zasadima pružiti potrebno prihranjivanje i zaštitu. Najčešće, uz savetovanje sa stručnjacima u oblasti uzgajanja biljnih kultura, preporučuju se kvalitetna sredstva i sastav proizvoda koji će biljke učiniti kvalitetnim, koren snažnim, a plodove mnogobrojnim i izdržljivim.

Takođe, kao deo prevencije i zaštite od uticaja padavina, niskih i visokih temperatura, bakterija, gljivica i drugih štetočina, za mnoge cvetne kulture i stabljike preporučuje se malčiranje podloge. Konkretno, organski ili veštački dekorativni malč zadužen je za očuvanje vlage na tlu, efikasnije razlaganje hranljivih sastojaka i ukupnu zaštitu mnogih biljnih kultura, zahvaljujući čemu dobijaju zdrav izgled, dugo traju i otporne su na uticaje iz okruženja.

Kvalitet od korena do pupoljaka biljke veoma je značajan pokazatelj brojnosti i sastava plodova – voća, povrća ili cvetnih aranžmana koji će biti ubirani tokom sezone intenzivnog razvoja i sazrevanja. Obrađivanje zemljišta koje pruža motokultivator freza, korišćenje kvalitetne opreme za orezivanje stabljika u proleće, kao i aktivno prihranjivanje u skladu sa preporukama stručnjaka, način su da plodovi budu kvalitetni, otporni i pravilno razvijeni tokom sezone.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.