Produžen rok za podnošenje zahteva za poljoprivredne kredite

Izvor: MC Bor, 24.Nov.2018, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen rok za podnošenje zahteva za poljoprivredne kredite

Bor, Zaječar, Knjaževac,  23.11.2018. Saša Stamenković, dipl. inž. poljoprivrede za ekonomiku

Izmenom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku, produžen je rok za predaju zahteva za odobrenje poljoprivrednih kredita sa subvencionisanom kamatom do 1. decembra 2018. godine, komercijalnoj banci koja je sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključila ugovor o poslovnoj sardnji (12 banaka i 4 osiguravajuće kuće). Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << banaka  koje posluju na našem području potpisala je ugovor sa ministarstvom.
Inače, ciklus kreditne podrške do sada u budžetskoj godini završavao se po postojećem pravilniku  1. novembra.
Naši poljoprivrednici mogu da apliciraju za dobijanje kredita, sa rokom otplate od jedne do tri godine i grejs periodom do godinu dana, odnosno 3-5 godina. Krediti se odobravaju i isplaćuju isključivo u dinarima, bez depozita i valutne klauzule.

Krediti sa subvencionisanom kamatom predstavljaju najpovoljnijije kredite na tržištu, kamata je fiksna, iznosi 3% na godišnjem nivou, odnosno 1% za poljoprivredne proizvođače na takozvanim, marginalnim područjima ili sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, ali i za proizvođače koji nisu navršili 40 godina u ovoj godini ili su ženskog pola.
 Povoljnji poljoprivredni krediti pokrivaju:
razvoj stočarstva (obuhvata nabavku i premiju osiguranja životinja) razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva; investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu; nabavku hrane za životinje; investiciona ulaganja u mehannizaciju i opremu koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivredni krediti se otplaćuju u mesečnim, tromesečnim, polugodišnjim i godišnjim ratama, ako su na 3 godine,  a za kredite na rok od tri do pet godina, period otplate rata je šest meseci.

Pravo na kreditnu podršku mogu ostvariti nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, zatim preduzetnici, zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i mikro ili mala preduzeća u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

Nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva mogu da dobiju kredit najviše do 6 miliona dinara. Za pravna lica iznos kredita je tri puta veći, odnosno 18 miliona dinara.
Inače, poljoprivrednik može i ranije da otplati kredit i u tom slučaju za to ne plaća posebnu naknadu, a ukoliko se desi nenamensko trošenje, kredit će se smatrati dospelim u celosti.
Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.