Prijem za delegaciju Ambasade Slovačke i ministarstava RS

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Jun.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za delegaciju Ambasade Slovačke i ministarstava RS

Povodom obeležavanja godišnjice streljanim Slovacima za sekretara Ambasade Slovačke Republike, Mihaila Hrušika zaduženog za politiku i kulturu, Milana Popovića, pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u zgradi Gradske uprave organizovan je prijem. Prijemu su prisustvovali članovi Gradskog veća Miljan Bjeletić i Gordana Damnjanović, pomoćnici gradonačelnika Jasmina Predojević - Simović i Aleksandar Štajn.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
Slovačka je jedna od država koja je prošla kroz težak period i tranziciju. Današnja spoljna politika ogleda se u tome da imamo više razumevanja za evropske integracije jer smo i sami bili u teškoj poziciji i spremni smo da pomognemo zemljama na tom putu kao što je Srbija i države u regionu, rekao je Mihail Hrušik, sekretar Ambasade Slovačke.

Grad Kragujevac pamti i čuva sećanje na stradanje slovačkih vojnika. Tradicionalne posete diplomatskih predstavnika Slovačke Republike gradu Kragujevcu o datumima koji su važni za obe države zapravo svedoče o dugogodišnjem prijateljstvu, rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća i zahvalila se na podršci Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja u obeležavanju značajnih jubileja i datuma važnih za srpsku istoriju.

Povodom obeležavanja srpsko - slovačkih komemorativnih svečanosti Ministarstvo pruža podršku i zajedno sa predstavnicima iz Slovačke svake godine odajemo počast vojnicima, rekao je Milan Popović, pomoćnik ministra i najavio da će u znak zahvalnosti i prijateljstva sa slovačkim narodom, stogodišnjica biti obeležena većom ceremonijom.

O kulturnoj saradnji sa gradovima pobratimima i prijateljima na prijemu je govorio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i istakao da Kragujevac poklanja veliku pažnju kulturnim manifestacijama i organizuje muzičke festivale a da je Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu član Evropske umetničke asocijacije EFFE i uputio poziv za gostovanje slovačkih horova.

Na prijemu se govorilo o dosadašnjem prijateljstvu i saradnji sa slovačkim gradom Trenčinom i zaključeno je da, prateći moderne tehnologije, dostupni su novi načini uspostavljanja komunikacije i prezentacije gradova kao i promocije njihovih potencijala. Predloženo je da se najesen održi video konferencija sa gradovima potencijalnim investitorima iz Slovačke predstave kapaciteti grada Kragujevca, jer je uspostavljanje novih saradnji na polju ekonomije i razvoja prioritet gradskog menadžmenta.

Nakon održanog prijema u galeriji Narodne biblioteke u organizaciji Udruženja potomaka ratnika 1912 - 1920, otvorena je izložba slika, starih fotografija i etno motiva iz života slovačkog naroda. Muzičko scenski program pod nazivom “Vojnik je vojnik“ izvelo je Kulturno umetničko društvo “Lepenica“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.