Prijem za Nikolu Milojevića, laureata nagrade “Branislav Nušić“

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Apr.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za Nikolu Milojevića, laureata nagrade “Branislav Nušić“

Za Nikolu Milojevića, dobitnika nagrade “Branilav Nušić“ za najbolji dramski tekst u 2016. godini  koju dodeljuje Udruženje dramskih pisaca Srbije, organizovan je svečani prijem u zgradi Grada. Prijem za Milojevića, koji je inače član ansambla Knjaževsko - srpskog teatra, organizovali su Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << unutrašnju i međunarodnu saradnju

Nikola Milojević je našoj javnosti poznat kao glumac Knjaževsko-srpskog teatra, međutim, oni koji ga duže poznaju, znaju da se on pisanjem bavi od svoje mladosti, a 2000. godine je objavio zbirku pesama. Mi smo danas priredili prijem u Nikolinu čast, s obzirom na to da je ova nagrada veoma značajna i mislim da kao grad pokazujemo da cenimo napore naših sugrađana, pojedinaca, institucija, koji se u ovim teškim vremenima bave kulturom i umetnošću i koji ime našeg grada pronose i van njegovih granica - istakao je Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju.

Dramski tekst “Na tragu“ Nikole Milojevića je svojom jednostavnošću, precioznošću, čistotom dijaloga, na kamerni način predočio kritiku sveta i kritiku svesti. Vešto upravljajući sistemom znakova, smeštajući radnju u teatar, autor verističkim postupkom kroz rad na probama za premijeru predstave “Hamlet“ prikazuje mehanizam urušavanja sistema vrednosti, tipičan za tranzicionu svest“ - kaže se u obrazloženju žirija koji je ovu odluku doneo jednoglasno.

Želim da vam čestitam na nagradi u ime Gradskog veća i svoje lično ime. Naš grad diše dahom kulture ovih dana, vi ste jedan od dobitnika vrednog priznanja, pre neki dan je to bio Mirko Demić, a grad je nedavno dobio i jedan novi galerijski prostor u koji je preseljena gradska galerija “Mostovi Balkana“.  Ponosni smo na vas i želim da imate na umu da će Kragujevac uvek biti uz vas, da vam da podršku, da vam bude “vetar u leđa“ i da znamo da cenimo vaše vrednosti - rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Za Nikolu Milojevića, kako kaže, ova nagrada je došla krajnje neočekivano, a posebno je ponosan na činjenicu što je konkurs bio anoniman, konkurencija, kako je kasnije saznao, jaka, a žiri jednoglasan u svojoj odluci.

- Ovaj tekst je nastao kao posledica dugogodišnje promišljanja o pozorištu i meni samom u tom pozorištu, o raznim dubokim pitanjima, dilemama koje sam sebi postavljao, i posle niza godina, ta ideja se iskristalisala i brzo sam ispisao ovaj tekst. Pozorište je, kao i svaka institucija, jedan mikrosvet, jedno mikrodruštvo, u kome smo svedonici najrazličitijih mogućih odnosa - ističe Milojević.

Prema Milojevićevim rečima, u toku je pregovor sa Beogradskim-dramskim pozorištem oko postavljanja na scenu ovog komada. Nakon toga, i Kragujevčani će imati prilike da “na daskama koje život znače“ odgledaju izvedbu po dramskom tekstu svog sugrađanina.

Nikola Milojević je rođen 1976. godine u Kragujevcu. Studije glume upisuje 2000. godine na Akademiji lepih umetnosti u klasi profesora Petra Zeca i Olivere Ježine gde je diplomirao 2005. godine. U periodu od 1996. do 2000. godine bavio se amaterski glumom u Akademskom pozorištu SKC, gde je vodio dramsku radionicu. U Knjaževsko-srpskom teatru stalno je angažovan od 2003. Dobitnik je Godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra 2007. godine.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.