Predstavljeni nacionalni i lokalni programi podsticaja u poljoprivredi

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Maj.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni nacionalni i lokalni programi podsticaja u poljoprivredi

U Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj u Cerovcu, danas je održano prvo okupljanje poljoprivrednih proizvođača i odgajivača na kome su predstavljeni pravilnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine o vrstama podsticaja u poljoprivredi za 2017. godinu kao i programi i vrste podsticaja iz gradskog budžeta.

Centar je osnovan sa ciljem da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u svim elementima poljoprivredne proizvodnje. Centar ima ambiciju da bude mesto gde će >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << poljoprivrednici dolaziti i oni su danas i došli u velikom broju da čuju šta je to što nude nacionalni i gradski program za podsticaje u poljoprivredi, u ovoj godini. Kada je reč o nacionalnom programu, imamo dve izmene. Jedna od njih tiče se povraćaj sredstava za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju koja su sa 40% povećana na 50%, dakle povećana je količin sredstava koja se vraća na uloženu investiciju, dok se druga izmena tiče procedure po kojoj su oni ranije prikupljali dokumentaciju, račune i sve ostalo, predavali da bi konkurisali za određeni program podsticaja i čekali odgovor. Sada je to promenjeno, od 15. aprila do 30. juna predaju zahteve sa predračunima za vrstu podsticaja za koju su zainteresovani, pa ako im se odobri oni ulaze u investicije. To njih najviše interesuje, jer je to 50% od uložene investicije za sve vrste proizvodnje, osim za traktore - objašnjava Saša Kostić, direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kada je reč o nacionalnim programima, interesovanje vlada za obnovu mehanizacije, nabavku osnovnog stada u stočarstvu, kompletna ulaganja u ratarstvo i voćarstvo. Poseban vid podrške predstavlja pravilnik o podsticajima koji se tiče unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima kroz podršku mladim poljoprivrednicima.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.