Predstavljen “Pasoš kompetencija“

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Mar.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen “Pasoš kompetencija“

“Pasoš kompetencija“ kao instrument za unapređenje zapošljivosti osetljivih grupa, predstavljen je danas u zgradi Grada. Sastanak je održan na inicijativu udruženja “Uradimo zajedno“ u okviru projekta “Stvaranje prilika za zapošljavanje ugroženih grupa kroz poboljšanje opštinskih usluga“ koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) uz podršku lokalne samouprave.

-Pasoš kompetencije je novi instrument unapređenja zapošljivosti koji se trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << uvodi u Srbiji i ukupno devet organizacija civilnog sektora učestvuje u implementaciji. Pasoš kompetencija namenjen je pre svega unapređenju zapošljivosti ranjivih grupa, gde ističemo povratnike, romsku populaciju i socijalno ugrožene kategorije. Ovo je instrument koji ima za cilj da ih kako psihološki osnaži tako i da im pomogne da prepoznaju svoje jake strane i neformalno stečene kompetencije - kaže Jovana Krajinović iz kragujevačkog udruženja “Uradimo zajedno“.

Projekat se oslanja na iskustva iz Bosne i Hercegovine gde je “pasoš kompetencija“, kao instrument, u primeni poslednjih pet godina iako je izvorno tamo namenjen unapređenju neformalnog sistema obrazovanja.

- Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju nastoji da formira jedan regionalni instrument koji pomaže u smanjenju nezaposlenosti i boljoj zapošljivosti na lokalnom nivou na osnovu iskustava koje su neke druge države regiona ostvarile u prethodnih pet godina. Nakon savetovanja, kroz upotrebu “pasoša kompetencija“ više od trećine savetovanih lica je bilo motivisano da traži posao i imalo je priliku da kroz razgovore sa poslodavcima predstavi veštine i kompetencije koj su stekli kroz upotrebu ovog instrumenta. Sopstveni posao je započelo oko 11% lica, dok je četvrtina odlučila na nove korake učenja i usavršavanja - kaže Zorica Bilić iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Sastanku je prisustvovala i Lela Petrović, načelnik Odeljenja za socijalnu zaštitu grada Kragujevca koja je naglasila da grad Kragujevac poklanja posebnu pažnju ugroženim grupama stanovništva. Ona je istakla da je „pasoš kompetencija“jedan od instrumenata čije mogućnosti upoznajemo danas, kao i da se nada da će se njegova primena nastaviti kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti kako bi se radilo na poboljšanju kvaliteta života i ekonomske sigurnosti osetljivih grupa.

U okviru dosadašnjih aktivnosti, grupa od 17 savetnika iz Srbije koji dolaze iz devet udruženja koja direktno rade sa osetljivim grupama, uspešno je prošla program obuke. Svi savetnici su sertifikovani za rad sa “pasošem kompetencija“ i u narednom periodu će direktno raditi sa svojim korisnicima na terenu.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.