Predstavljen LAP za osobe sa invaliditetom

Izvor: Kragujevac.rs, 09.Mar.2018, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen LAP za osobe sa invaliditetom

Članovima Saveta osoba sa invaliditetom na danas održanoj sednici kojoj je prisustvovala i Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, prezentovan je usvojeni Lokalni akcioni plan za osobe sa invaliditetom za period 2018 - 2020.

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom u saradnji sa lokalnom samoupravom grada Kragujevca i organizacijama sa teritoriji grada radila je na izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << sa invaliditetom. Naša uloga je bila u tome da podržimo, damo inicijativu i ekspertsku podršku da se taj dokument izradi u što je moguće kraćem roku, da bude što kvalitetniji i sveobuhvatniji. U okviru ovog dokumenta projektovana su i budžetska sredstva za njegovu implementaciju a to je suština svakog LAP-a, rekla je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka nacionalne krovne organizacije invalidskog pokreta.

Preduslov za realizaciju LAP-a za osobe sa invaliditetom su strateška dokumenta koja Grad Kragujevac ima a zatim i podrška nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovo je kratkoročni obavezujući trogodišnji dokument sa specifičnim ciljevima, merama i aktivnostima a odnose se na participativni pristup svih organizacija koje svoju misiju i viziju posvećuju unapređenju položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Kragujevca, rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Predstavljajući specifične ciljeve LAP-a, Damnjanović je istakla pristupačnost, odnosno uklanjanje barijera i spuštanje ivičnjaka na raskrsnicama u užem gradskom jezgru, zatim socijalna inkluzija, zdravstvo i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U planu je da se u toku trajanja ovog dokumenta realizuju svi ciljevi, a više od 20 odsto je već urađeno, istakla je Damnjanović. Postavljena je taktilna tabla ispred Muzeja “21. oktobar“, kroz projekte aktivnosti grad je obezbedio 19 budilica za osobe oštećenog sluha ali i u oblasti senzibilizacije zajednice dosta je učinjeno, podsetila je član Gradskog veća. U oblasti zdravstvene zaštite ove godine počinje izgradnja OP bloka za stomatologiju a to znači obavljanje zahtevnih stomatoloških hirurških intervencija za osobe sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama. U saradnji i uz pomoć Nacionalnog zavoda za socijalnu zaštitu obezbedićemo inkluzivne asistente. Učinjen je i korak dalje i počeo je sa radom dnevni boravak za svu decu sa smetnjama i invaliditetom “Vasilije Veliki“, dodala je doktorka Damnjanović.

Kragujevac je jedan od četiri grada u Srbiji koji je doneo ovaj dokument a koji predstavlja projekciju prioritetnih aktivnosti kojima će se poboljšati položaj osoba sa invaliditetom. LAP za osobe sa invaliditetom je normativni akt i obavezujuć je za lokalnu samoupravu, resorne institucije kao i naša udruženja, da njegovom realizacijom utiču na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i da Kragujevac, između ostalog po tome ostane prepoznatljiv, zaključio je Milan Stošić, predsednik Saveta osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.