Pravna pomoć: Osporavanje očinstva

Izvor: Pančevac-online.com, 24.Sep.2015, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravna pomoć: Osporavanje očinstva

Pitanje: Otac mi je poginuo pre mog rođenja i s obzirom na to da on i moja majka nisu bili u braku, u matičnoj knjizi rođenih ime oca mi je bilo nepoznato, a ja sam po rođenju dobila majčino prezime.

Kad sam imala 9 ili 10 ​godina, majka je ušla u vanbračnu zajednicu s jednim čovekom, koji me je priznao kao svoje dete. Majka je dala saglasnost za priznanje očinstva, ali se ja ne sećam, jer sam bila mala, da li su tada tražili i moju saglasnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com <<

Čak i da su tražili, ja sam saglasnost verovatno dala u zabludi i na nagovor majke. Sve ove godine izbegavaju da mi daju odgovor na to pitanje. Ne mogu da spavam jer znam ko mi je otac, a tuđe ime mi piše u svim dokumentima. Imam 23 godine i želela bih da osporim očinstvo.

Student sam, finansiram se iz budžeta Republike Srbije i nemam para da obezbedim sebi pravnu pomoć.

Zanima me kako treba da sastavim tužbu za ovaj svoj slučaj.

Odgovor: Mnoge okolnosti iz vašeg pitanja nisu jasne. Pre svega, a to je i jedini pravni put, ako je kao vaš otac označen vanbračni partner vaše majke, vi morate podneti tužbu za osporavanje očinstva nadležnom Osnovnom sudu. Inače, ako je lice koje sebe smatra ocem priznalo vanbračno očinstvo, vaša saglasnost se nije tražila, jer u tom trenutku niste imali više od 16 godina.

Mora da vam bude jasno da se ne može utvrditi da je osoba  koja je umrla pre vašeg rođenja zaista i vaš otac. Zato dobro razmislite da li vam se isplati da osporavate vanbračno očinstvo.

Inače, bez obzira na to da li su bili u braku ili ne, trebalo je da majka prilikom vašeg rođenja, u prijavi rođenja, označi to umrlo lice kao oca i tada ne bi bilo nikakvih problema. Zašto to nije uradila, to je drugo pitanje.

Mašan Vuković, dipl. pravnik

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.