Počinje pojačana kontrola: OBA­VEZNO KORIŠĆENJE POJASA I PRAVILNO PREVOŽENJE DECE U FOKUSU OD DANAS

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Mar.2024, 14:00

Počinje pojačana kontrola: OBA­VEZNO KORIŠĆENJE POJASA I PRAVILNO PREVOŽENJE DECE U FOKUSU OD DANAS

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovešće od 11. do 17. marta međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti fokusirana na korišćenje sigurnosnih pojaseva tokom vožnje i pravilno prevoženje dece u vozilima.
Kako je saopšteno iz MUP-a, ova akcija se simultano sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL). Saobraćajna policija će tokom ove inicijative preduzimati >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << mere prema svim vozačima koji ne budu koristili sigurnosne pojaseve na prednjim i zadnjim sedištima vozila, kao i prema svim osobama koje nepravilno prevoze decu.
Prema najnovijim istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji je oko 85 odsto vozača koji koriste sigurnosne pojaseve na prednjim sedištima, dok je taj procenat na zadnjim sedištima svega 17. Paralelno, samo 60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.
Podaci za 2023. godinu ukazuju na ozbiljan problem nekorišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima. Više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosne pojaseve u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, zbog nepoštovanja ovog osnovnog bezbednosnog pravila, sankcionisano je više od 172.000 učesnika u saobraćaju. Dodatnih 4.200 vozača bilo je podvrgnuto sankcijama zbog nepropisnog prevoženja dece.
MUP apeluje na sve vozače da poštuju saobraćajne propise, koriste sigurnosne pojaseve tokom vožnje, i posebno vodi računa o pravilnom prevoženju dece, kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Ova akcija ima za cilj podizanje svesti o važnosti primene sigurnosnih mera u saobraćaju i smanjenje broja nesreća uzrokovanih nepoštovanjem osnovnih pravila bezbednosti.
Članak Počinje pojačana kontrola: OBA­VEZNO KORIŠĆENJE POJASA I PRAVILNO PREVOŽENJE DECE U FOKUSU OD DANAS se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.