„Pančevac” u Splitu: Čarobni brod drugarstva krstari regionom

Izvor: Pančevac-online.com, 31.Avg.2018, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pančevac” u Splitu: Čarobni brod drugarstva krstari regionom

piše: Dragana Kožan / foto: SIM Srbije

Kada je pre 22 godine tada osamnaestogodišnji Zdravko Marić u Splitu, jednom od najlepših gradova Hrvatske, entuzijastično pokrenuo manifestaciju Sportske igre mladih, s ciljem da usreći decu i promoviše druženje, sport, fer-plej i zdrav život, sigurno nije ni sanjao da će 22 godine kasnije njegove igre i dalje trajati.

Ako se tome i nadao, onda svakako nije pomišljao da će to postati najveća manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << amaterskog sporta u Evropi, priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta, i da će se ona odvijati u tri zemlje: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, te da će kroz nju za nešto više od dve decenije proći više od milion i po učesnika! A upravo to se desilo.

Samo u 2018. godini Sportske igre mladih realizovane su u više od 220 gradova širom regiona, a u manifestaciji je učestvovalo više od 170.000 dece i mladih.

———————

Veliko međunarodno finale dvadeset drugih Sportskih igara mladih održano je u Splitu od 20. do 25. avgusta, a „Pančevac” je bio na licu mesta, zajedno s delegacijom iz našeg grada.

Više od 30 naših mladih sugrađana branilo je boje Srbije u šahu, rukometu i fudbalu. Rezultati su na kraju bili i više nego dobri – Srbija je po broju osvojenih odličja bila najuspešnija.

Našim sportistima je pripalo čak 36 medalja: 10 zlatnih, 14 srebrnih i 12 bronzanih.

Na drugom mestu je Hrvatska s trideset jednom medaljom (11 zlatnih, osam srebrnih i 12 bronzanih), dok je Bosna i Hercegovina osvojila 15 medalja (pet zlatnih, šest srebrnih i četiri bronzane).

Prema pravilniku SIM, pobedu u ukupnom plasmanu osvajaju oni koji imaju najviše zlatnih medalja, pa je pehar pripao predstavnicima SIM Hrvatske.

Mali jubilej

Inače, Sportske igre mladih u Srbiji ove godine obeležavaju peti rođendan, a u poslednje dve godine predsednica organizacije u našoj zemlji je naša sugrađanka Ivana Jovanović. Prema njenim rečima, Igre su ove godine i kod nas oborile sve rekorde po broju takmičara i učesnika.

– Uspeli smo da napravimo jednu veliku putujuću čaroliju i Igre su našle svoj put. Vrednosti koje promovišemo naišle su na veliko interesovanje i podršku kako kod dece, tako i kod medija. Kada deca zavole Igre i tu prelepu sportsku priču koja krstari regionom, onda je zaista čast biti deo takve organizacije i dokazati koliko je istinit naš slogan „Igre su zakon”, po kome smo prepoznatljivi. SIM kao skraćenica Sportskih igara mladih zapravo znači „sport, igre i mladost”, a to su vrednosti koje su nama tokom ove manifestacije u prvom planu – istakla je Ivana Jovanović.

Rezultati za Ginisa

Ivana Jovanović

Ona je podsetila na to da su Igre u Srbiji ove godine trajale 97 dana, ali to ipak nije konačan vek trajanja manifestacije ovakvog kalibra.

– Igre žive i rade svih 365 dana u godini. Ove godine smo tokom 97 dana realizacije na terenu prešli preko 18.000 kilometara. Obišli smo teritoriju od Vranja do Subotice i preko 70.000 mališana je učestvovalo u Igrama u svojim gradovima. Državno prvenstvo je iznedrilo 2.880 finalista, a podeljeno je čak 4.360 medalja i diploma. To su zaista impozantni rezultati. Tim Sportskih igara mladih je ogroman: samo u Srbiji je u Igrama u ovoj godini učestvovalo preko 1.600 sportskih stručnjaka, nastavnika, profesora, koordinatora, zajedno s našim timom iz same kancelarije Sportskih igara mladih Srbije – navela je Jovanovićeva zaista impresivne podatke.

Pančevo u srcu

Nakon napetih državnih finala u Splitu, Beogradu i Sarajevu više od 1.100 takmičara iz tri države, od kojih preko 300 iz Srbije, uživalo je u mini-letovanju, druženju, zabavi, novim poznanstvima, ali i u uzbudljivim nadmetanjima u čak deset sportskih disciplina: malom fudbalu, odbojci na pesku, uličnom basketu, rukometu, odbojci, igri između dve vatre (graničar), stonom tenisu, tenisu, atletici i šahu.

Pančevci su plasman u finale u Splitu izborili najpre na gradskim kvalifikacijama, 8. juna, u Pančevu, gde ih je s tribina podržao i gradonačelnik Saša Pavlov, a potom i na državnom finalu SIM Srbije, održanom od 23. do 29. jula, na terenima na Adi Ciganliji u Beogradu.

Predsednici SIM Srbije Ivani Jovanović su kvalifikacije u Pančevu bile posebno važne, s obzirom na to da je ovo njen rodni grad.

Ivan Krgović

– Posebno sam vezana za Pančevo i na ceremoniji otvaranja sam priznala da jako volim sve „simovce”, ali da one iz Pančeva volim najviše, i zamolila sam da mi to niko ne zameri. S ponosom mogu da kažem da je Pančevo po broju učesnika na finalu u Splitu drugi grad, odmah iza Sremske Mitrovice. Delegacija iz Pančeva je dostojno reprezentovala Srbiju i svoj grad u Splitu i čestitam im na osvojenim medaljama, ali i na svim kvalitetima koje su klinci pokazali. I kada se vratim na samu ceremoniju otvaranja, moram da spomenem za mene dirljiv trenutak: kada Saša Pavlov, gradonačelnik grada koji je vaš grad i koji volite mnogo više od svih ostalih, kaže da ima i moralnu obavezu da pomogne Sportskim igrama mladih s obzirom na to da ja kao predsednica dolazim iz Pančeva, onda vas s razlogom preplave ponos i radost. Prema gradonačelniku Pančeva gajim veliko poštovanje i on je imao poziv da bude naš gost na finalu u Splitu, ali zbog ranije preuzetih obaveza ove godine nije uspeo da dođe. Sigurna sam da će naredne godine biti s nama. I Ivan Krgović, supervizor SIM Srbije, odbojkaški trener i moj veliki prijatelj, takođe je iz Pančeva. Naša zajednička energija i emocije doprinele su tome da nam se Pančevo ponosno priključi u SIM priči – naglasila je ponosna Pančevka.

Ona je podsetila na to da je Pančevu ovo drugo učešće na Sportskim igrama mladih, a da su ove godine u državnom finalu Pančevci postigli odlične rezultate.

Tom prilikom je u šahovskom nadmetanju mališana rođenih 2007. godine i mlađih Marko Forđarini osvojio najsjajnije odličje, dok se u ženskoj konkurenciji Anja Radmanović okitila srebrnom medaljom. Ovo dvoje šahista dolaze iz kluba „Aljehin”, a njihov trener je Predrag Tomin.

Zlatna Anja

Na finalu u Splitu Marko Forđarini pokazao se dobro, ali nedovoljno za medalju, dok je jedno od ukupno deset osvojenih zlata za Srbiju izv

ojevala upravo desetogodišnja Anja Radmanović, učenica četvrtog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.

Anja je šah zavolela još u vrtiću i od tada samo niže uspehe, kako u ovom sportu, tako i u ritmičkoj gimnastici. Do sada je osvojila čak 37 medalja, dve više od starije sestre Jovane, takođe ritmičarke. Na Sportskim igrama Anja nije imala nijedan poraz, počev od kvalifikacija u Pančevu, preko državnog finala u Beogradu, do završnog turnira u Splitu. Odigrala je ukupno 17 partija i imala

samo četiri remija i 13 pobeda.

– U Splitu je bilo gusto do poslednjeg kola i pobednik se nije mogao naslutiti. Ovo zlato mi je posebno drago

zato što sam ga osvojila ne samo za sebe, već i za svoju zemlju. Drago mi je što sam

doprinela tome da Srbija u Splitu bude najuspešnija po broju osvojenih medalja. Veoma smo uživali u ovoj manifestaciji. Najjači utisak ostavila je medalja, ali i kupanje i novi prijatelji koje sam stekla – istakla je ova talentovana devojčica.

Dva bronzana buketa

S našim šahistima u Splitu su bile i rukometašice iz Kačareva, Pančeva i Dolova: Maša Stojiljković, Aleksandra Šarac, Anastasija Grgovski, Nađa Vuković, Ivona Veličkovski, Ivana Dukić, Vladana Kuzmanović, Sunčica Čučak, Katarina Kepčija, Amelija Uskoković, Andrea Milićev i Anđela Božić, s Vanjom Vuković na čelu.

Dečaci iz OŠ „Dositej Obradović” iz Omoljice plasirali su se na SIM zahvaljujući osvojenim prvim mestima na Malim olimpijskim igrama u Novom Sadu i na Republičkom prvenstvu. Tim koji je predstavljao Pančevo u Hrvatskoj činili su: Rade Marković, Dušan Perić, Mihajlo Tajdić, Lazar Milenković, Stefan Popović, Mihajlo Jokić, Nikola Savić, Jovan Nakarada, Lazar Đurić, Mateja Nedeljković i Tadija Stojić.

I rukometašice i fudbaleri iz Splita su se vratili s bronzanim medaljama.

– Naš tim iz Kačareva imao je pojačanje iz Dolova i Pančeva, ali to nam nije bilo dovoljno da stignemo do boljeg plasmana. Protiv Bosanki je bilo neizvesno, a Hrvatice su se dobro spremile, budući da su bile na domaćem terenu. Presudila je njihova borbenost, ali i činjenica da su ekipe iz Hrvatske i Bosne već igrale jedna protiv druge, dok je našim igračicama ovo bio prvi susret s tim timovima. Sve u svemu, iz Splita nosimo najpozitivnije utiske. Sve pohvale za domaćine i organizatore. Nadamo se da ćemo se družiti i dogodine – rekla je Vanja Vuković, trener naših rukometašica.

Magija na Rivi

Ceremonija svečanog zatvaranja Igara održana je u petak, 24. avgusta, na popularnom šetalištu Riva.

Sve prisutne pozdravio je tom prilikom Zdravko Marić, regionalni predsednik i osnivač Sportskih igara mladih, a gosti na događaju bili su i predsednica SIM Srbije Ivana Jovanović, nekadašnji uspešni sportisti iz Srbije Željko Tanasković i Nenad Borovčanin, ambasador Igara Predrag Mijatović, prijatelji i promoteri Igara Slaven Bilić, Zlatko Dalić i mnoge druge istaknute ličnosti iz sveta sporta.

Ivana Jovanović sa ambasadorkom Mirom Nikolić

Uz prisutne članove Vlade Republike Hrvatske, veliki broj sponzora i prijatelja, završnici su prisustvovali i Mira Nikolić, ambasadorka naše zemlje, Miloš Kovačević, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, Ilija Nedić, načelnik za kulturu, sport i omladinu Sremske Mitrovice, grada koji je bio domaćin otvaranja Sportskih igara mladih za ceo region, kao i prvi ljudi kompanije „Koka-Kola”, na čelu sa Zoranom Bogdanovićem, predsednikom uprave „Koka-Kola HBC”, i Aleksandrom Ruževićem, doskorašnjim generalnim direktorom „Koka-Kola HBC Srbija”, a sadašnjim generalnim direktorom „Koka-Kola HBC Rusija”, koji je bio posebno drag gost tima SIM Srbije na ovom događaju.

Spektakl je okončan uz fantastičan vatromet nad morem i koncert posvećen nedavno preminulom čuvenom splitskom muzičaru Oliveru Dragojeviću.

Velika podrška Željka Tanaskovića

Dešavanja na prelepoj splitskoj Rivi zaista su uzburkala emocije svih prisutnih gostiju iz tri zemlje, koji su imali priliku da Igre dožive na jedan potpuno drugačiji način i da razumeju zbog čega je ova manifestacija ostvarila ovako veliki uspeh.

Idi kuda te srce vodi

Ipak, na nas koji smo Igre pratili iz bekstejdža, poseban utisak ostavila je činjenica kolika mašinerija vrednih ljudi pregalački radi kako bi svaki segment ove gigantske manifestacije protekao besprekorno.

S obzirom na to koliko Igre traju, koliko male dece boravi u inostranstvu, na moru, u koliko se sportova oni takmiče i o koliko detalja je neophodno istovremeno brinuti, te koliku samim tim odgovornost nosi pozicija predsednika ili člana tima SIM Srbije, pitali smo Ivanu Jovanović šta je to što nju i njenu ekipu motiviše da se prihvate ovog nimalo lakog zadatka.

– Mislim da je presudna ta dobra energija koja se širi oko Igara, ali i želja i volja da nešto napravite, da ostavite trag, da učinite nešto najlepše na svetu: da svakom detetu koje dođe na Igre izazovete osmeh. Ljudi vole da kažu da onaj ko neće, traži izgovor, dok onaj ko hoće – traži rešenje. Mi smo ti koji želimo i hoćemo i uvek se rešenje pronađe, pa makar to bilo u minut do dvanaest. Nije lako. Ekipa iz kancelarije Sportskih igara mladih Srbije je u proseku radila i po dvadeset sati dnevno u poslednja tri meseca da bi u svakom gradu, uz pomoć lokalnih samouprava i naših koordinatora, sve proteklo bez greške i onako kako treba. Veliku zahvalnost dugujem svim članovima tima, posebno vrednoj i predanoj poslu i deci – Mariji Mihajlović, mom prvom saradniku i asistentu, kao i Zorici Mijatović, sportskoj direktorki SIM Srbija – naglasila je Jovanovićeva.

Ona je otkrila i šta je nju lično motivisalo da se prihvati pozicije predsednice SIM Srbije.

Zorica Mijatović

– Presudilo je to što volim izazove, a Sportske igre mladih za mene jesu izazov. Kada vam ljudi ukažu poverenje i pruže vam ruku, kada ih pogledate u oči i kažete: „Da, ja ću to uraditi!”, onda to ili radite s dušom, srcem i emocijama, ili ne radite uopšte. Bar kod mene to tako funkcioniše i dok god imam određene emocije i prema deci i prema Igrama, sigurna sam da ću do tada biti u ovoj organizaciji. A ako taj osećaj nekada nestane, tada je najpoštenije povući se, jer raditi na ovom projektu i biti samo prvi čovek među jednakima, znači da vi počinjete da živite život Igara, da vaš život i život vašeg tima postaju Igre. Naravno, posebnu zahvalnost dugujem ljudima koji su mi ukazali poverenje i pružili mi šansu da budem na ovoj poziciji, pre svih Zdravku Mariću, osnivaču i predsedniku regionalne organizacije Igara, i Tihomiru Gudiću, izvršnom direktoru Sporskih igara mladih regiona, koji su SIM-u Srbije, ali i meni lično pružili ruku podrške i poverenja. Čovek koji je zaslužan za moju možda presudnu odluku u karijeri, od koga sam mnogo naučila i koga iznad svih poštujem i zahvalna sam mu na svakoj ukazanoj prilici svakako je Željko Tanasković – istakla je naša sugrađanka.

Veliko, plavo more…

Iz ovih reči je očigledno da se ovakvog posla možete prihvatiti samo ako istinski volite decu. Ako vam je i dalje teško da razumete ovoliku motivaciju i požrtvovanost, priznaćemo da je isti slučaj bio i s nama, sve dok nismo čuli od jedne članice tima SIM Srbije sledeću priču. Prošle godine pitali su organizatori jedno dete, takmičara, kako mu se dopao Split.

– Video sam more. Nikada pre nisam video more. Plavo je i veliko. I svakoga dana imamo i doručak i ručak i večeru! Hvala svim ljudima koji su nam to omogućili – rekao je tom prilikom ovaj mališan.

Sigurno su i vas zapekle suze. I verovatno vam je sada mnogo jasnije zašto Ivana i njen tim ne spavaju da bi sva deca koju ova manifestacija obuhvati svojim zagrljajem uvek imala osmeh na licu. A ovakvih priča je mnogo, mnogo više nego što bi bilo ko od nas voleo da ih bude.

– Imali smo brdo primera da su deca prvi put na moru, ali i ne samo to. Nažalost, veliki broj naših mališana iz unutrašnjosti Srbije baš je zahvaljujući Igrama, odnosno učešću na državnom prvenstvu, tek tada prvi put u životu imao priliku da poseti Beograd. Mi smo ove godine imali „Turneju radosti” u preko dvadeset gradova u Srbiji i sva ta deca su bila učesnici državnog finala SIM 2018. Od 1.750 klinaca polovina nikada pre toga nije bila u Beogradu. Ima i potresnih i tužnih priča, ali sve je to sastavni deo života, a na nama je da nastavimo dalje i da gledamo da usrećimo tu decu i da im pružimo malo više, jer naše malo je za nekoga sve. Osmeh svakog deteta u bilo kom gradu u čitavom regionu glavni je motiv koji sve ljude u SIM timu pokreće i to je možda ključni razlog što su Sportske igre mladih uspele i što su nas deca zavolela, jer i mi volimo njih i ta sinergija se oseća – kaže Ivana ne skrivajući emocije.

Džinovski koraci

Interesovanje za učešće u Igrama je sve veće, a od 1. oktobra već kreću pripreme za sledeću godinu.

– Neki su mi pričali da je možda lako doći do vrha, ali da je teže na tom vrhu ostati. Možda se nama posrećilo da 2017. godine napravimo jedan korak više u odnosu na prethodne tri godine. Ove godine smo sigurno napravili pet koraka više u odnosu na ono što smo uradili lani. S tim ambicijama i očekivanjima, mi sada već započinjemo pripreme za narednu sezonu. Naravno, da bismo ostali na vrhu, potrebno je još više rada, truda i zalaganja, a mi smo na to spremni. Potrudićemo se da sledeće godine ne samo povećamo broj dece koja učestvuju na Igrama, već i da proširimo broj propratnih sadržaja koji idu uz Igre, a želja nam je i da se broj država učesnica poveća, ali o tom – potom. Mi ćemo se i u narednom periodu truditi da radimo na svim sitnicama koje su važne i koje Igre čine tako posebnim. Istrajaćemo u našoj misiji da ispoštujemo svako dete koje je zavolelo Igre i da širimo duh radosti i drugarstva. Upravo su prijatelji koji se steknu putem sporta najvredniji i ostaju nam za ceo život. Mogu to da tvrdim na osnovu ličnog primera i iskustva. To nema cenu, jer bogat si onoliko koliko prijatelja imaš. A ako naši klinci to nauče sa sedam-osam godina, sigurna sam da će oni zahvaljujući Igrama, sportu, prijateljstvu i zajedništvu izrasti u dobre ljude – poentirala je naša sagovornica.

Rečima Ivane Jovanović nema se šta dodati. Po broju prijatelja među decom u regionu, Ivana je svakako jedna od najbogatijih žena u ovom delu sveta. A bar malo je bogatiji i svako ko je duh Igara osetio uživo i izbliza. Imajte to u vidu kad krenu prijave za narednu sezonu.

_______

Podrška od Mijatovića

Nekadašnji fudbaler „Partizana” i „Reala” Predrag Mijatović, koji je ambasador Sportskih igara mladih, bio je oduševljen svime što je video u Splitu.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što promovišem Sportske igre mladih. Iz godine u godinu je očigledno da Igre rastu, a ogroman broj dece iz regiona najbolja je potvrda toga. Čestitam Zdravku Mariću, koji je sa svojim timom zaista napravio brend od Igara – istakao je ovaj sportski velikan.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.