Izvor: Soko-zabava.info, 12.Maj.2016, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametni retrovizori su budućnost

Ubrzo će svaki novi automobil, motor, kamion, pa i generalno svako prevozno sredstvo biti bez retrovizora. Kako je to moguće, možda se pitate. Odgovor leži u napretku tehnologije, napretku automobilske industrije koja ubrzano radi na usavršavanju i poboljšanju svakog malog detalja.

U razvijanju svega toga nisu izostali ni retrovizori. Tako u današnjem modernom svetu polako možete da se upoznate i sa vozilima bez retrovizora.

Kao što je i rečeno, klasični retrovizori >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << koji koriste staklo će polako biti stvar prošlosti.

Zameniće ih kamere koje će biti ugrađene u razne delove automobila, odnosno svakog motornog vozila i prevoznog sredstva. Kada dođe taj period, kada nestanu klasični retrovizori, doći će i državni zakoni kojima će biti propisano da svaki automobil, zbog bezbednosti, mora da ima ugrađenu kameru ili kamere na određenim delovima.

Za mnoge velike kompanije auto delovi su veoma bitni, pa zato se o njima razmišlja i po nekoliko godina unapred. Neke od njih su odavno iz upotrebe izbacile retrovizore i počele su da unapređuju kamere umesto istih.

, samo da Vam pokazuje šta se tačno dešava u pozadini Vašeg vozila. Upravo je to na čemu rade kompanije. Pokušavaju da unaprede i vidljivost, jer, šta se dešava kada je loše vreme, odnosno kada pada kiša ili sneg. Sve je u redu dok je sunčano, sve se jasno vidi. Problem nastaje kod padavina. Padavine mogu da donesu štetu kameri koja se nalazi u pozadini i koja šalje signal na Vaš „pametan retrovizor“ u obliku displeja. To je jedan od protivargumenata modernim retrovizorima, i gde bi se klasično mnogo bolje snašli. Ali, dobro znamo da sve ima svoje i prednosti ali i mane.

Podešavanje i upotreba novijih tipova retrovizora će biti mnogo lakša nego ranije. Ranije su se vozači dugo morali mučiti dok su našli pravi ugao i pravu visinu levog retrovizora, pa onda desnog, a tu je bilo i podešavanje unutrašnjeg, koji je takođe veoma značajan u vožnji. A ako ste želeli i želite da budete bezbedni jednostavno morate da se pomučite i sve namestite kako valja. Retrovizori, kao i farovi igraju jednu od glavnih uloga tokom vožnje, pa je zato od krucijalnog značaja da budu redovno namešteni. Moderni retrovizori sa displejima će biti lakši za upravljanje i to na nekoliko dugmadi, ili čak i dodir, što je sve popularnije od vremena pojave telefona na „tač“.

Takođe, prednosti pametnih retrovizora su i dodatne opcije kao ubacivanje GPS sistema, raznih mapa, i drugih usluga koje isto mogu da olakšaju i obezbede sigurniju vožnju. Uskoro će sve ovo postati standard i za par godina ćemo pisati o klasičnim retrovizorima kao o prošlim stvarima. Sve ovo podešavanje može da bude lakše jer će retrovizori moći čak i da se povežu preko blututa i sa Vašim pametnim telefonima, odakle će upravljanje biti opet pojednostavljeno. Gledamo u budućnost, a najbitnije je da se obezbedi sigurna i bezbedna vožnja, pa ako je ovo to što je potrebno za to, neka dođe što ranije.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.