POVEĆAN RODITELJSKI DODATAK – ZA PRVO DETE 371,614 DINARA

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Jan.2024, 05:36

POVEĆAN RODITELJSKI DODATAK – ZA PRVO DETE 371,614 DINARA

Od početka ove godine, roditelji u Srbiji će imati priliku da koriste povećane iznose roditeljskog dodatka, saopštila je ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić. Ova promena, koja se primenjuje od 1. januara 2024. godine, donosi veće iznose kako za prvo, tako i za narednu decu, kako bi se podržala porodična politika i podstakao rast nataliteta.
Prema rešenju koje je potpisala ministarka Kisić, roditelji će dobiti jednokratni roditeljski dodatak u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << od 371.614,46 dinara za rođenje prvog deteta. Ovo povećanje predstavlja značajan korak ka podršci novopečenim roditeljima i stvaranju stabilnijeg okruženja za porodice.
Dodatno, dodaci za drugo, treće i četvrto dete su takođe revidirani. Dodatak za drugo dete iznosi 329.643,66 dinara, isplaćujući se u 24 mesečne rate od po 13.735,15 dinara. Za treće dete, iznos je 1.977.861,97 dinara, raspoređen u 120 mesečnih rata od 16.482,19 dinara. Roditelji četvoro dece mogu računati na dodatak od 2.966.792,95 dinara, takođe isplaćivan u 120 rata od 24.723,28 dinara mesečno.
Osim povećanja roditeljskog dodatka, rešenjem donetim od strane ministarstva, predviđena je i jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta u iznosu od 123.871,49 dinara. Paušal za nabavku opreme za dete takođe je određen u iznosu od 6.867,58 dinara.
Ove promene deo su šireg pristupa podršci porodicama u Srbiji. Iznosi roditeljskog dodatka, paušala za nabavku opreme za dete, jednokratne pomoći za rođenje drugog i trećeg deteta, kao i dečjeg dodatka i cenzusa za ostvarivanje prava na dečji dodatak, usklađivaće se dva puta godišnje – 1. januara i 1. jula. Ove prilagodbe baziraće se na podacima republičkog organa zaduženog za statistiku, uzimajući u obzir kretanje indeksa potrošačkih cena u prethodnih šest meseci na teritoriji Republike Srbije.
Ministarka Kisić naglasila je da su ove promene deo šire strategije koja ima za cilj podršku porodicama i unapređenje demografske slike zemlje, a očekuje se da će doprineti povećanju broja novorođenčadi i stvaranju održivog društva.
Članak POVEĆAN RODITELJSKI DODATAK – ZA PRVO DETE 371,614 DINARA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.