POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU SRBIJE I KINESKIH KOMPANIJA O ULAGANJU U OIE

Izvor: TimockeVesti.net, 26.Jan.2024, 14:44

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU SRBIJE I KINESKIH KOMPANIJA O ULAGANJU U OIE

Beograd, 26. januar – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u ime Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Šangaj Fengling i Srbija Ziđin Koper o ulaganjima u obnovljive izvore energije. Ceremoniji potpisivanja ovog dokumenta prisustvovao je i ambasador Kine u Beogradu Li Ming.
Đedović Handanović kazala je da je Srbija u prethodnih godinu dana napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji, pre svega unapređujući zakonodavni >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << okvir i uspešno sprovodeći prve aukcije u oblasti OIE.
To je, kako je naglasila ministarka, prepoznala i Energetska zajednica koja je označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi među svojim članicama.
– Potpisivanjem Memoranduma počela je realizacija pojedinačno najvećeg projekta u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji će sprovesti kineske kompanije Šangaj Fengling i Srbija Ziđin Koper, gde je Srbija suvlasnik – kazala je ministarka.
Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora kapaciteta dva gigavata, od kojih će se 1.500 megavata energije proizvoditi putem vetroelektrana, a 500 megavata energije dobijati iz solarne elektrane. Projekat uključuje i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović – Foto: E. Jovanović/MRE – Ukupno ulaganje iznosi oko dve milijarde evra, a investitor je kineska kompanija Šangaj Fengling. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje u Ziđinu, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i stalno povećava proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine – naglasila je Đedović Handanović.
Ona je dodala da će pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji,  ovaj projekat omogućiti da veliki deo električne energije za potrebe Srbija Ziđin Koper bude proizveden na održiv način, bez fosilnih goriva i negativnih efekata po životnu sredinu.
– Ta energija biće proizvedena ovde u Srbiji, u Borskom okrugu, koristeći naše potencijale solarne i vetroenergije – istakla je ministarka.
Početak izgradnje postrojenja planiran je u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026.
– Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 megavata i dostizanje porizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje – najavila je Đedović Handanović.
 
Prema njenim rečima, ova investicija će omogućiti otvaranje 300 do 500 novih radnih mesta, uglavnom vezanih za sektor OIE i oni će imati visok nivo zarada.
– Sa ovim projektom Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje i opreme za projekte OIE, kao i zelenog vodonika, i opreme za projekte u oblasti OIE. Takođe, doprineće ostvarenju naših ciljeva u oblasti energetske bezbednosti i nezavisnosti, ali i dostizanju ambicija da postignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine – zaključila je ministarka.
Generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu rekao je da kineske kompanije potpisivanjem ovog memoranduma nastavljaju ulaganja u Srbiji, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, podržavajući održivi razvoj i zaštitu životne sredine. On je istakao da je Srbija Ziđin Koper prethodnih godina otvorila nova radna mesta, unapredila veštine zaposlenih i povećala plate, i uložila znatna sredstva u zaštitu životne sredine. Ću Guodžu dao je punu podršku programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, gde je rudarstvo prepoznato kao značajan stub rasta i razvoja Srbije i dodao da Ziđin Koper planira nove investicije koje će tome doprineti.
Gorica Tončev Vasilić
Članak POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMEVANJU SRBIJE I KINESKIH KOMPANIJA O ULAGANJU U OIE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.