POSLEDNJA BIOSKOPSKA PREDSTAVA U NEGOTINU

Izvor: TimockeVesti.net, 28.Mar.2024, 06:31

POSLEDNJA BIOSKOPSKA PREDSTAVA U NEGOTINU

Negotin, 27. mart 2024. – Nakon povratka iz balkanskih ratova i Velikog rata Stanoje Jovičić je bio časovničar u Negotinu. A 1930. godine, pošto su filmovi do tada prikazivani u kafanama i hotelima, odlučio je da proda svoju porodičnu kuću i sa ženom i troje dece iznajmi stan, a od novca sazida bioskop. Kupio je bioskopsku aparaturu i motor sa dinamom od šesnaest ampera jednosmerne struje. Tada je Negotin dobio prvi bioskop, 24 godine nakon Beograda. Nazvao ga je „Pobeda”. Prvih godina filmovi su prikazivani u nastavcima, dva puta nedeljno, a vikendom, ako je bilo interesovanja, i u dva termina dnevno.
Posle Drugog svetskog rata bioskop je radio još neko vreme, zatim je vlasniku oprema oduzeta (odneta/oteta/konfiskovana),...

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.