POJAČANE MERE NADZORA I KONTROLE UVOZA SVINJSKOG MESA, APEL GRAĐANIMA DA KORISTE SAMO DEKLARISANE PROIZVODE

Izvor: TimockeVesti.net, 02.Avg.2023, 05:17

POJAČANE MERE NADZORA I KONTROLE UVOZA SVINJSKOG MESA, APEL GRAĐANIMA DA KORISTE SAMO DEKLARISANE PROIZVODE

Srbija, 2. avgust – Zaraza afričkom kugom svinja do sada je potvrđena u 1.568 slučajeva, a eutanazirano je više od 18.800 svinja. Zaraza je u punom jeku, a jedan od velikih rizika za prenos bolesti je zaražena hrana. Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Dušanka Golubivić apeluje na građane da koriste samo adekvatno deklarisane proizvode iz kontrolisane proizvodnje.
Danas se u Skupštini Srbije održava Odbor za poljoprivredu. Nadležne službe resornog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << poljoprivrede do sada su bile u više od 314.000 aktivnih kontrola na poljoprivrednim gazdinstvima širom Srbije.
Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Dušanka Golubivić kaže za RTS da su pojačane mere nadzora i kontrole uvoza mesa, živih životinja i proizvoda od svinjskog mesa.
„Prilikom svakog uvoza sprovodi se prethodni postupak u kojem se proveravaju veterinarsko-sanitarni uslovi za uvoz pošiljke. Kada je u pitanju uvoz svinjskog mesa i živih životinja, nije dozvoljen uvoz iz zemalja koje nisu slobodne od afričke kuge svinja„, objašnjava Golubovićeva.
Ističe da je moguć uvoz proizvoda od svinjskog mesa uz dodatne garancije zemlje proizvođača.
Golubovićeva kaže da su sve pošiljke koje se pojačano kontrolišu od strane unutrašnje i granične veterinarske inspekcije do sada bile apsolutno zdrave i slobodne od prisustva virusa.
Napominje da postoji mogućnost nelegalnog prometa i uvoza nesertifikovanih proizvoda koji bi mogli da sadrže virus, zbog čega apeluje na građane da koriste samo adekvatno deklarisane proizvode iz kontrolisane proizvodnje.
Golubovićeva navodi da se svakodnevno beleže novi slučajevi zaraze, a da su poslednji registrovani u Braničevskom, Južnobanatskom, Srednjobanatskom, Sremskom i Moravičkom okrugu, kao i na opštini Palilula u Beogradu.
„Trenutno imamo identifikovanih 1.568 slučajeva do sada, registrovanih od početka 2023. godine„, kaže Golubovićeva.
Pored afričke kuge svinja, tema skupštinskog odbora za poljoprivredu danas će biti i problemi u proizvodnji i plasmanu jagodičastog voća, kao i osiguranje i štete na usevima nastale tokom nevremena prethodnih dana.
Izvor: RTS







Članak POJAČANE MERE NADZORA I KONTROLE UVOZA SVINJSKOG MESA, APEL GRAĐANIMA DA KORISTE SAMO DEKLARISANE PROIZVODE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Povezane vesti

Da se i lovci više uključe: Preporuka Skupštine Srbije u vezi sa afričkom kugom

Izvor: 24sedam.rs, 02.Avg.2023

Parlamentarni Odbor za poljoprivredu preporučio je mere pojačane kontrole područja zahvaćenih svinjskom kugom

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.