Organizovana sadnja drveća u Padini

Izvor: Pančevac-online.com, 03.Dec.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizovana sadnja drveća u Padini

Ekološki pokret Padina (EKOP) u saradnji sa Lovačkim udruženjem, Udruženjem poljoprivrednika i Omladinom iz Padine organizovali su u subotu 30. novembra veliku akciju sadnje drveća na obodima doline, jugoistočno od naseljenog mesta Padina, koje je deo zaštićenog staništa. U akciji su učestvovali i predstavnici Ekološkog pokreta iz Kovačice kao i kovačički izviđači. Finansijska sredstva za realizaciju akcije obezbeđena su iz opštine Kovačica.

Jaroslav Pokoracki, >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << predsednik Ekološkog pokreta u Padini kaže da se sa akcijom nastavlja tamo gde se stalo pre dve godine kada je na istom mestu posađeno oko 2400 stabala bagrema a sada 1350 stabala belog i crnog Duda i hrast lužnjak. On je istakao da se akcije sadnje sprovode na ovom područiju, tzv. Alašu sa razlogom. – “Ovaj predeo je od strane kako poljoprivrednika tako i nesavesnih građana godinama uništavan, sečene su šume i uzurpirane ogromne površine pašnjaka, sa ciljem da Alaš ne nestane kao što su nestali mnogi široki putevi na drugim parcelama oko sela, pre dve godine započela je sadnja drveća”, rekao je Pokoracki.

Predsednik Ekološkog pokreta u Padini kaže da se sa ovom akcijom završava sadnja na Alašu a da je sledeći korak zaštita pošumljenih predela oko Padine. Prema njegovim rečima parcele koje su pošumljene od kojih su neke šume stare i 30 do 40 godina ne vode se kao šume već kao poljoprivredno zemljište, cilj je da se te parcele popišu i izuzmu sa licitacija i da se preinače sa poljoprivrednih u šumske sa čime bi se zaštitilo više stabala nego što će u narednih 20 godina biti zasađeno.

Značajnu pomoć i podršku su ekolozima iz Padine kao i pre dve godine i ovoga puta pružili

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, i Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine. Dr Slobodan Puzović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kaže da je ovo jedinstven primer posvećenosti lokalnog stanovništva i lokalnih udruženja građana svom okruženju. On je rekao da akcija ima višestruki značaj, osim sprečavanja bespravne uzurpacije staništa od strane vlasnika poljoprivrednog zemljišta formiranjem zelenog zaštitnog pojasa, povećava se šumovitost Vojvodine, prave se nova staništa za mnoge vrste kojima to treba a meštani Padine i drugi koji žele da dođu da uživaju u prirodi dobijaju lepo uređen predeo, rekao je Puzović.

 

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.