Opština Negotin u projektu Veni, vino, vici

Izvor: TimockeVesti.net, 09.Feb.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Negotin u projektu ''Veni, vino, vici''

Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije otpočela je projekat “Veni, vino, vici” koji će se realizovati i na području Opštine Negotin. Projekat,  vredan 121.000 evra,   finansira se u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. Kako se očekuje, projekat “Veni, vino, vici” doprineće boljoj valorizaciji Negotinskog vinogorja na turističkoj mapi Srbije, ali i pozicioniranju negotinskih vina na tržištu.


U okviru projekta “Veni, vino, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << vici” biće pripremljena studija brendiranja novog puta vina - Vidin, Negotin, Knjaževac i Kladovo čime ovaj sve popularniji vid turizma dobija međunarodnu dimanziju.
“Vinarstvo i vinogradarstvo predstavljaju veliku razvojnu šansu, a Opština Negotin se, zahvaljujući jedinstvenom kompleksu Negotinskih pivnica, kao jedna od najatraktivnijih destinacija, već nametnula kao nezaobilazna, na srpskom putu vina. U okviru projekta imaćemo priliku da našu manifestaciju “Sajam meda i vina” promovišemo i na konferenciji za novinare u Beogradu, u pet nacionalnih medija i na 10 bilborda. Takođe, dobićemo novi štampani propagandni material, veb sajt, vinari će imati priliku da se dodatno edukuju, ali i da promovišu svoje vinarije” – istakao je mr Milan Uruković, predsednik Opštine Negotin.

Opšti cilj projekta je zajednički razvoj i promocija prekograničnog turizma na osnovu održivog korišćenja resursa. U okviru projekta planirano je formiranje i opremanje prekograničnog muzeja vina u okviru Zavičajnog muzeja u Knjaževcu ali i brojne aktivnosti na promovisanju vinarstva i vinogradarstva u ovom prekograničnom području.
“Ciljna grupa su vinari, pa će projektom biti obuhvaćeno i 25 proizvođača vina, od kojih je šest iz Bugarske, a 19 iz Srbije. S obzirom na dugu i bogatu tradiciju vinarstva vinogradarstva u Opštini Negotin, u projektu će učestvovati 10 krajinskih vinara” – naglasio je Vladan Jeremić.
Sve vinarije će dobiti set čaša za degustaciju, tablu za obeležavanje puta vina i biće predstavljene u promotivnoj brošuri i na promociji puta vina. Projektom je predviđena i obuka za predstavnike 50 restorana i hotela iz regiona za prepoznavanje odnosno posluženje vina. Ovim ugostiteljskim objektima biće ponuđeno da u svoju ponudu uključe i lokalna vina. Na kraju projekta za grupu od 25 turoperatera organizovaće se petodnevni obilazak novog puta vina - Vidin, Negotin, Knjaževac i Kladovo sa posetom drugih znamenitosti na ovom području.
Projekat traje 12 meseci, a realizuju ga Zavičajni muzej Knjaževac, Privredna komora iz Vidina i Regionalni centar za održivi razvoj i razvoj preduzetništva “TIMOK” iz Zaječara.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.