Održana tribina “Osnaži se i menjaj“

Izvor: Kragujevac.rs, 23.Maj.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana tribina “Osnaži se i menjaj“

Simboličnim puštanjem 200 crnih balona u vazduh ispred zgrade Gradske uprave, Udruženje građana “Jeleče“ najavilo je početak tribine “Osnaži se i menjaj“ posvećene podršci ženama sa iskustvom nasilja. Na tribini su govorili Verica Vidović-Milošević, advokat, Zorica Mihajlović, književnik i profesor srpskog jezika i književnosti i Radmila Obradović, lekar, koji su iz ugla svojih profesija govorile o nasilju nad ženama.

U ime grada Kragujevca, učesnike tribine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << pozdravio je prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje koji je istakao da je grad podržao program Udruženja građana “Jeleče“ s obzirom na to da je problem nasilja nad ženama tema o kojoj treba govoriti javno, što više. Problem je i to što osim fizičkog nasilja žene trpe i psihičko nasilje i što se još uvek žene ustručavaju da prijave nasilje.

Pored toga što ovim projektom želimo ženama da pokažemo kako i gde da prijave nasilje, što se tiče zakonske regulative, mi stavljamo akcenat i na to da pomognemo ženama i kažemo im šta posle. Uglavnom su to žene koje nisu ekonomski osnažene, tako da im mi pomažemo i ohrabrujemo ih da pokrenu svoj mali biznis. Na ovoj tribini osim što ćemo pričati o zakonskoj regulativi, biće reči i o psihološkom nasilju koje je manje vidljivo ali ne manje prisutno i ostavlja duboke tragove - kaže Svetlana Perišić, predsednica Udruženja “Jeleče“.

Advokat Verica Vidović-Milošević istakla je da su zakonski propisi dobri ali ih treba primenjivati u celosti. Državni organi i ustanove koje po zakonu imaju obavezu da se bore protiv nasilja u porodici treba da budu dobro organizovani, međusobno kordinisani u svom radu kako bi se pružila puna podrška žrtvama nasilja i kako bi one bile ohrabrene. Potrebno je da se pored državnih organa i ustanova čitavo društvo uključi u borbu protiv nasilja nad ženama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.