Održan festival Mladost peva

Izvor: Pančevac-online.com, 13.Nov.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan festival Mladost peva

Mladost peva – Uzdin 2019. , Omladinski festival rumunske zabavne muzike održan je po 31. put u Uzdinu u okviru dve festivalske večeri u petak 8. i subotu 9. novembra.

Na sceni Doma kulture „Dojna” su u toku prve festivalske večeri nastupili učesnici iz Srbije u takmičarskom delu. Publika je imala prilike da čuje deset kompozicija, a soliste je pratio orkestar kompozitora Aleksandra Dujina, predsednika žirija.

Nakon nastupa izvođača, žiri je proglasio pobednike >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << u takmičarskim kategorijama: nagrada za najbolju kompoziciju pripala je Kristini Dalea, nagrada za najboljeg izvođača otišla je u ruke Žakline Puja, nagrada za najbolji tekst pripala je Klaudiji Šubonj, nagrada za najboljeg debitanta otišla je u ruke Gabrijele Natalie Babuc, dok je nagrada publike pripala Diogenu Babucu.

Specijalna nagrada u okviru prve večeri dodeljena je Kristini Motorožesku.

Drugo festivalsko veče, održano 9. novembra, bilo je internacionalnog karaktera. Nastupili su pobednici prve festivalske večeri, kao i pet solista iz Rumunije.

Nakon nastupa svih izvođača dodeljene su nagrade za interpretaciju. Prvo mesto zauzela je Timea Melisa Ćasar, drugo mesto Mihalj Benjamin i Žaklina Puja, a treće mesto Andrea Roksana Enake i Antonia Radulesku.

Specijalna nagrada u okviru druge festivalske večeri pripala je Vanesi Krecu i Anisiji Liviani Babuc, dok je nagradu za najboljeg debitanta dobila Anja Katarina Ćesar.

Predsednik žirija Aleksandar Dujin istakao je da je sa solistima iz Vojvodine koji su nastupili prve večeri radila profesorka Klaudija Šubonj, koja im je takođe na sceni bila vokalna podrška. Solisti iz Rumunije nisu nastupali uz pratnju orkestra, ali su takođe imali intenzivne pripreme.

Festival rumunske zabavne muzike “Mladost peva” nastao je 1970. godine u Uzdinu, kroz saradnju Doma kulture “Dojna” i muzičke emisije Radio Novog Sada na rumunskom jeziku.

Festival se održavao u kontinuitetu do 1978. godine, a obnovljen je 1996. godine zalaganjem Muzičke omladine Uzdina. Tada dobija novu koncepciju i internacionalni karakter učešćem pevača zabavne muzike iz Rumunije i Moldavije.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.