Odata Pošta oslobodiocima

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Okt.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata Pošta oslobodiocima

“Pošta oslobodiocima“ odata je danas kraj spomen-obeležja herojima i borcima kod Krsta. Vence kraj spomenika položili su predstavnici grada Kragujevca, Udruženje potomaka ratnika 1912-1920, GO Subnora Kragujevca, GO Subnora Aranđelovca, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, delegacija sela Adaševci iz opštine Šid i porodice poginulih boraca u Drugom svetskom ratu.

Pre 70 godina, 351 borac slavne Crvene armije je položio život za slobodu ovoga grada zajedno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << 1534 pripadnika narodno- oslobodilačke vojske Jugoslavije. Grad koji su pokušali 21. oktobra 1941. godine da uguše, da ga unište, da ga zbrišu sa mape, došao je ponovo kao vesnik mira, došao je kao feniks iz pepela, vratio se u slobodu, u čast i dostojanstvo. I danas poruka je ista kao i onda - ne fašizmu - poručio je Željko Zirojević, predsednik GO Subnora Kragujevca.

Posmrtni ostaci pripadnika partizanskog pokreta, koji su tokom Drugog svetskog rata ubijeni na području Šumadije, 1948. godine premešteni su u grobnicu na Trgu kod krsta. Spomen-obeležje “Fontana narodnih heroja“ podignuto je 1985, a od tada se svake godine na tom mestu okupljaju porodice žrtava, kako bi odale poštu svojim nastradalim precima.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.