Od suncobrana do kišobrana

Izvor: 025info.rs, 07.Maj.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od suncobrana do kišobrana

Kišovito proleće možda najavljuje isto takvo leto, pa će suncobrani  i kišobrani biti apsolutno neophodni. Jedni nas štite od prejakog sunca, a drugi od kapi kiše. Smena vremenskih uslova širiće jedne ili druge, a priča o njihovoj upotrebi potiče hiljadama godina unazad.

OD STATUSNOG DO VERSKOG SIMBOLA

Kišobrani su bili prvi suncobrani! Naime, oni nisu služili za zaštitu, nego su bili statusni simbol. Rezervisani za osobe koje su uživale ugled, predstavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << su čast. O tome svedoče kipovi i crteži iz Azije, Persije, Idije, Egipta u kome sluge svojim vladarima drže suncobrane iznad glava. Suncobrani su predstavljani i kao simbol moći, a interesantno je da je ugled vladara bivao veći ukoliko bi ih posedovao više. Tako je kralj Burme prozvan Gospodarem dvadeset i četiri suncobrana. U istu svrhu služili su i zaštitni slojevi suncobrana, odnosno njihov broj.

Suncobrani su povezivani i sa religijom. Ukrašavani su perima, zvončićima i resama. Egipćani su smatrali da je boginja Nut suncobran Zemlji, koja se nadvija nad njom i štiti je. U Kini i Indiji verovali su da otvoren suncobran simbolizuje nebeski svod. On je i simbol Bude. U Grčkoj su ih nosili nad božanstvima tokom proslava. Rimokatolička crkva uvela je suncobrane iznad stolica na kojima bi deseli papa ili kardinali.

Džon Hanvej

OD SUNCOBRANA DO KIŠOBRANA

Suncobrani menjaju svoju namenu u Kini ili Rimu, kada su se oni papirnati počeli premazivati uljem ili voskom. Na taj način bivali su zaštićeni od kiše. Ipak, pravi kišobrani zaživeli su u XVI veku u Italiji i Francuskoj. Britanci su bili manje prilagodljivi, jer se smatralo da muškarac ne treba  da koristi ženske predmete, kako su kišobrani tada doživljavani. Vlasnici kafana shvatili su korisnost ovog pedmeta, pa su suncobrani korišteni da bi se korisnici otpratili do svojih domova. Prvi muškarac koji se usudio da prošeta sa kišobranom u Londonu, bio je filantrop Džon Hanvej (Jonas Hanway). On ih je i pravio i to od bambusa, zbog čega su se teško otvarali.

Suncobrani – kišobrani bili su nezgrapni, veliki i teški. Tek sredinom XIX veka patentiran je kišobran kakav danas poznajemo, zahvaljujući Semjuelu Foksu (Samuel Fox).

OD ZAŠTITE DO MODE

Britanija je prva započla sa predstavljanjem suncobrana ili kišobrana kao modnog detalja. On je bio obavezan za dame koje drže do stila. Pravljeni su od svile i satena. Ukrašavani su čipkom i resama, često i u skladu sa odećom. Preplanuo ten nije bio cenjen, pa su suncobrani bili popularni sve do početka dvadesetog veka. Danas se oni gotovo i ne koriste, pa bi va čudno gledali ukoliko ih nosite, kao nekada muškarce u Engleskoj. Ipak, oni drugi suncobrani, pod kojima sedimo u letnjim baštama sasvim su u običajeni. I poželjni, pogotovo u letnjim mesecima.

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.