Očuvanje kulturnog identiteta Roma

Izvor: Kragujevac.rs, 07.Apr.2017, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuvanje kulturnog identiteta Roma

U organizaciji Romskog informativnog centra i Udruženja romsko - srpskog prijateljstva, u prepunoj Skupštinskoj sali, a u susret Međunarodnom danu Roma organizovan je prigodan kulturno - umetnički program. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola “21. oktobar“, “Dragiša Luković - Španac“ i “Svetozar Marković“ koji su na poseban način dočarali život Roma i njihovu kulturu. Bila je to svojevrsna prilika za širenje pozitivnog duha romskog naroda, lepote i druželjubivosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
Čestitajući 8. april - Dan Roma, prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje  je rekao da će grad Kragujevac i ubuduće ulagati maksimalne napore da se status romske zajednice poboljša na opšte zadovoljstvo. Grad Kragujevac ozbiljno radi na ostvarivanju prava, socijalnoj inkluziji, iskorenjivanju diskriminacije i marginalizacije pripadnika romske nacionalnosti i drugih manjina.

Nedeljković je podsetio da je 2006. godine otvorena Kancelarija za romska pitanja, koja je svojim radom povezala sve relavantne institucije u gradu kao što su Centar za socijalni rad, Školska uprava i škole, Policijska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, Dom zdravlja i Klinički centar, Crveni krst kao i Šumadijska eparhija. Pre dve godine, je usvojen i Lokalni akcioni plan za Rome, koji definiše najvažnije segmente kao što su unapređenje položaja pripadnika romske populacije, pitanja obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

Grad Kragujevac preko programa i projekata od javnog značaja podržava romsku zajednicu. U ime grada, naglasio je Nedeljković, imao sam čast i zadovoljstvo da 26. oktobra 2016. godine u Smederevu potpišem Deklaraciju o unapređenju položaja Roma koja je podržana od strane Vlade Republike Srbije i OEBS - a.

Nakon prigodnog kulturno - umentičkog programa najzaslužnijima su uručene zahvalnice za doprinos poboljšanju polažaja Roma u zajednici.

Inače, na teritoriji grada Kragujevca prema zvaničnim podacima iz popisa 2011. godine živi 1482 Roma što čini oko 0,83 posto ukupnog stanovništva. Međutim, nezvanični podaci govore da Roma u Kragujevcu ima mnogo više, oko 10 000 što je 5,57 posto ukupnog stanovništva.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.