Obnavlja se spomen-hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu i sećanje na junačko stradanje grofa Rajevskog

Izvor: Aleksinac.net, 21.Jun.2023, 10:12

Obnavlja se spomen-hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu i sećanje na junačko stradanje grofa Rajevskog

U petak, 16. juna 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije posetio je spomen-hram Svete Trojice u Gornjem Adrovcu.

Ova svetinja, simbol zajedničke srpsko-ruske borbe za oslobođenje, nalazi se u fazi obnove, kako bi joj se povratio stari, zubom vremena okrnjeni sjaj.

Ovom prilikom, Preosvećeni Vladika je dao izjavu za TV "Rossiя", upoznavši tako i rusku javnost sa trenutnim stanjem i budućim planovima vezanim za obnovu ovog hrama i >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << pridruženog mu kompleksa, koji sve koji ga posete podseća na junačko stradanje grofa Rajevskog, ali i svih drugih ruskih i srpskih vojskovođa i vojnika palih u borbi za oslobođenje.

Izvor: Eparhija niška

Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, opština Aleksinac, je podignuta 1903. godine na mestu gde je u srpsko–turskom ratu iz 1876. godine kao dobrovoljac poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, po kome je Tolstoj oblikovao lik Vronskog u romanu „Ana Karenjina“. Kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture.

Na mestu pogibije pukovnika Nikolaja Rajevskog u Gornjem Adrovcu njegovi ratni drugovi su prvobitno podigli skroman spomenik koji se i danas nalazi ispred ulaza u crkvu. Mesto za gradnju crkve otkupila je srpska kraljica Natalija. U narodu je poznata kao šarena crkva ili crkva ljubavi, ruska crkva, podignuta je po planovima i priloženim sredstvima grofice Marije Rajevske, snahe i žene njegovog mlađeg brata Mihaila.

Crkvu je gradio Josif Kolar iz Niša uz trud i nadzor vladike niškog Nikanora Ružičića, kako piše na spomen ploči.

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.