Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Izvor: Kragujevac.rs, 02.Dec.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U susret 3. decembru Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom dr Gordana Damnjanović član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja sa saradnicima organizovala je prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom i institucija iz oblasti socijalne zaštite.

Naša je želja, rekla je Gordana Damnjanović, da na ovaj način skrenemo pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavate, da čujemo šta su prioriteti i iznađemo način da sve te prepreke prevaziđemo i unapredimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << kvalitet života osoba sa invaliditetom.

U ovoj godini u okviru redovnih dotacija, finansijski je pomognut rada 13 udruženja sa preko sedam miliona dinara. Pored toga, grad Kragujevac pruža finansijsku podršku udruženjima kroz sufinansiranje projektnih i programskih aktivnosti. U skladu sa odlukom za ostvarivanje prava na povlašćenu vožnju, obezbeđen je prevoz za članove udruženja, a potrudićemo se da i u 2015. godini organizujemo prevoz specijalnim kombi vozilom za one kojima je takav vid podrške potreban. Jedan od značajnih vidova unapređenja položaja osoba sa invaliditetom je i personalna asistencija. Aktivan je i Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Najvažnije je, rekla je Gordana Damnjanović, da svi imamo ista prava na ravnopravno učešće u društvu bilo da je reč o obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj ili socijalnoj zaštiti. Moramo da učinimo sve da uklonimo barijere i stvorimo uslove za potpunu inkluziju u skladu sa zakonskom regulativom koja nažalost nije u potpunosti implementirana.

Zbog toga je upućen poziv svim udruženjima da lokalnoj samoupravi dostave sugestije i skrenu pažnju na sve probleme koji do sada nisu prepoznati, kako bi se položaj osoba sa inviditetom unapredio i obezbedila potpuna inkluzija.

Inače, 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Jednaka prava i za osobe sa invaliditetom

Izvor: Šumadija Press, 02.Dec.2014

U zgradi Grada održan je prijem za predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom i ustanova iz oblasti socijalne zaštite.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.