Nove faze u realizaciji ekoloških projekata za mlade

Izvor: Kragujevac.rs, 03.Nov.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove faze u realizaciji ekoloških projekata za mlade

Od danas, u ustanovama koje su obuhvaćene projektom ''Reakcija - reciklažna akcija'' otpočele su nove aktivnosti a odnose se na prikupljanje starog papira. Akcija je započeta od Osnovne škole ''Mirko Jovanović'' koja je u prethodnim sličnim projektima imala najbolje rezultate, pa su tim povodom školu i učenike posetili predstavnici grada, Školske uprave, Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, mentori i koordinatori projekta ustanova koje su uključene u realizaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<
Projekat je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, grada Kragujevca, Školske uprave i Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Ovakve i slične edukativne akcije zaista mogu da budu primeri dobre prakse i da posluže kao osnov za druge škole koje nisu uključene u projekte da se uključe i u ovoj drugoj fazi podrže akciju. Grad Kragujevac je logistički i finansijski podržao projekat koji finansira resorno ministarstvo, a od početka realizacije partneri su JKP ''Čistoća'' i Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj - rekao je Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine.

Direktni korisnici projekta su 300 učenika i 150 dece predškolskog uzrasta. Učenici srednjih škola prošli su obuku na temu reciklaže i u ulozi edukatora preneli su svoje znanje na učenike osnovnih škola i mališane iz vrtića. Radionice imaju višestruke pozitivne efekte, pored toga što postaju svesni lične odgovornosti i navika, oni prenose znanje i iskustvo na vršnjake, roditelje i okolinu, a njihov naučeni stav će postati uobičajena norma ponašanja.

Aktuelna je faza projekta kada su odabrane škole koje će učestvovati a u pitanju je 10 osnovnih škola, 5 vrtića. Prvi deo, odnosno radonice su realizovane a od danas počinje druga faza - velika akcija prikupljanja starog papira. Ispred škola i vrtića koji su učesnici projekta postavljeni su žičani kontejneri gde će se odlagati papir a u saradnji sa JKP ''Čistoća'' jednom nedeljno će se uklanjati i meriti. Na kraju akcije ustanova koja prikupi najveću količinu papira biće nagrađena finansiranjem realizacije eko akcije po izboru učenika - objasnila je Dragana Žarkov, menadžer projekta.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Ekološki projekat u kragujevačkim vrtićima i školama

Izvor: Šumadija Press, 04.Nov.2015, 14:08

U ustanovama obuhvaćenim projektom ”Reakcija-reciklažna akcija” otpočele su nove aktivnosti prikupljanje starog papira...Akcija je započeta u Osnovnoj školi ”Mirko Jovanović” koja je u prethodnim sličnim projektima ostvarila najbolje rezultate, pa su tim povodom školu i učenike posetili...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.