Niska cena bakra napravila velike probleme državi i RTB-u

Izvor: Bor030.net, 10.Dec.2015, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niska cena bakra napravila velike probleme državi i RTB-u

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rešavanje sudbine RTB Bora jedan od najvećih problema i da je potreban strateški partner.

Vučić je dodao da niko neće da uđe u tu kompaniju zbog loših uslova na svetskom tržištu.

“Potreban nam je strateški partner, ali ne možemo da ga nađemo i to nije neuspeh vlade. Niko na svetu neće da uđe u to zbog loših uslova na tržištu, niske cene bakra”, rekao je Vučić tokom skupštinske rasprave o Predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << budžeta za 2016. godinu.

On je rekao da se u svetu zatvaraju rudnici bakra i otpuštaju radnici jer je cena čelika na najnižem nivou, kao i cena bakra i nafte.

“To su realni problemi s kojim ćemo da se suočavamo”, rekao je Vučić i dodao da je svako ko može da pomogne dobrodošao.

On je, osvrćući se na kritike da još nije rešeno pitanje 17 preduzeća u restrukturiranju, rekao da su ta preduzeća uništavana godinama unazad.

“Da nam možda niste ostavili Železaru koja je mogla da radi, stočni fond takav da su krave progovorile koliko im je dobro bilo… ništa niste od toga i danas neko mora da rešava te probleme”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da reševanje sudbine 17 preduzeća u restrukturiranju i otuštanja zaposlenihu javnom sektoru vidi kao najveće probleme i rizik u narednom periodu, te da se u tome potpuno slaže sa Fiskalnim savetom.

Istakavši da problem preduzeća neki nisu uspeli da reše čitavih 26 godina, Vučić je novinarima posle predstavljanja Knjige najvećih infrastruktrunih projekata, rekao:

“Neko će makar pokušati da to pretvori u stvarnost sa bar šest preduzeća. Ali nije problem u tih šest, mada će i tu biti muka i problema. Naš je problem onih 11.”

“Kako ćemo da rešimo RTB Bor? Da ga zatvorimo? To je jedina stvar koju vidim kao ozbiljan problem”, kaže on.

Drugi najveći problem su otpuštanja u javnom sektoru, rekao je on, izrazivši nadu da će to pitanje vlada uspeti da reši.

“Problem je u tome što nemate ničiju podršku. Svi govore danima, nedeljama, deceniju kako imamo ogroman broj ljudi u javnom sektoru, kako to moramo da rešimo, a javna uprava da bude efikasna. A na kraju krajeva nam se dogodi da svi počinju da govore o tužnim listama i kako to ne treba da se radi”, rekao je Vučić, komentarišući da neki na tome stiču i političke poene.

“Onda stanete i zapitate se da li je moguće da sve to izvedete. Nadam se da ćemo imati dovoljno hrabrosti da uradimo ono što je najbolje za Srbiju ma kako politički bolno bilo”, zaključio je premijer.

(Tanjug)

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.