Izvor: Soko-zabava.info, 10.Avg.2022, 14:14

Nikad nije kasno za prekvalifikaciju: Kako započeti novu karijeru u digitalnom marketingu

Potreba za promenom karijere postala je uobičajena pojava na današnjem tržištu rada. Razvoj modernih tehnologija doneo nam je i mnoštvo novih zanimanja, koja su se izdvojila kao izuzetno perspektivna. Sve je veći broj ljudi koji se, usled različitih faktora, odlučuje na promenu zanimanja i potpunu prekvalifikaciju.

Nezadovoljstvo trenutnim poslovnim angažmanom, mala nadoknada za rad, izgubljen fokus i nedostatak motivacije jesu najčešći razlozi zbog kojih se mnogi odlučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << da okrene novi list i uplove u nešto potpuno drugačije.

Ukolite se nalazite u sličnoj situaciji i razmišljate o prekvalifikaciji, započinjanje karijere u nekim od trenutno rastućih i popularnih oblasti, poput digitalnog marketinga, je uvek dobra odluka. Pomalo vas plaši činjenica što nemate profesionalno iskustvo u ovoj oblasti i niste sigurni odakle da krenete. Osećaj nesigurnosti je potpuno normalna pojava kada se odlučite na promenu karijeru, ali ukoliko pratite određene korake, izaći ćete na pravi put.

Digitalni marketing je izuzetno široka oblast i kada se osvrnete, shvatićete da je dostupan  u gotovo svim sferama poslovanja. Svaka uspešna kompanija ulaže mnogo u oglašavanje na internetu, jer na taj način postaju vidljivi i bolje prodaju svoje usluge. Oglašavanje na mrežama, SEO (optimizacija), content marketing, copywriting samo su neki od disciplina digitalnog marketinga, a na vama je da odaberete u kojoj oblasti želite da se usavršavate. Pođite od vaših trenutnih interesovanja, veština koje već posedujete, i prethodnog radnog iskustva koje vam itekako može poslužiti u razvijanju nove karijere. Kao jednu od prednosti koju ističu svi oni koji se bave digitalnim marketingom, jeste da ovaj posao možete raditi iz bilo kog kutka sveta, što vam ostavlja prostora da budete mobilni i neprestano putujete.

Internet je prepun različitim besplatnim kursevima koji vam mogu biti odlična polazna tačka za početak vaše nove karijere u digitalnom marketingu. Većina njih podrazumeva online nastavu i lekcije možete slušati u skladu sa vašim slobodnim vremenom i ostalim svakodnevnim obavezama. Mnogi od ovih kurseva vas, nakon što ih savladate, nagrađuju sertifikatom, koji će vam biti koristan prilikom sastavljanja vašeg CV-ja i izdvojiti vas iz mnogobrojnih prijava. Aktuelni oglasi za posao u digitalnom marketingu najčešće zahtevaju neku vrstu radnog iskustva, ali taj nedostatak možete nadomestiti odgovarajućim sertifikatima i obukama koje ste prošli. Nakon što savladate jednu od oblasti, polako ćete nadograđivati znanje i isprobavati nove alate i tehnike kojima ćete proširiti vidike i bolje se pozicionirati na tržištu rada.

Digitalni marketing i njegova efikasnost jeste dokaz koliko je za kompaniju ili pojedinca važno da bude prisutan u online svetu. Ova činjenica se odnosi i na novoformirane digitalne radnike koji su u potrazi za svojim prvim klijentom. Napravite profil na poslovnoj mreži LInkedIn i aktivirajte se na popularnim frilens sajtovima. Takođe, ne bi bilo loše da porazmislite o kreiranju sopstvenoj sajta i prezentaciji koja će na najbolji način predstaviti vas i usluge koje nudite. Razglasite prijateljima da ste u potrazi za novom poslovnom prilikom i raspitajte se da li je nekome od njih ili njihovih poznanika potrebna pomoć prilikom pokretanja biznisa i ponudite vaše usluge. Za početak možete uraditi neki projekat i besplatno – vama će to biti odlična vežba i još jedan plus u radnoj biografiji.

Još jedan od načina za učenje novih veština i sticanje iskustva jeste praksa u nekoj od agencija za digitalni marketing. Veliki broj agencija nudi opciju stažiranja svima onima koji žele da se usavršavaju na tom polju, što može biti odličan početak za nekoga ko još uvek nema iskustva i nalazi se u procesu učenja. Imaćete priliku da radite sa iskusnijim kolegama, upoznajete klijente i vidite kako izgleda posao iz prve ruke. Praksa vam otvara vrata za prvi ozbiljniji poslovni angažman i pruža priliku da, ukoliko se dobro pokažete, na kraju i ostanete u timu i dalje usavršavate znanje radeći sa velikim klijentima.

Činjenica je da postoji velika potražnja za stručnjacima iz digitalnog marketinga na globalnom nivou, stoga nećete pogrešiti ukoliko odlučite da se oprobate u ovom svetu. Nikada nije kasno za promenu karijere, pogotovo u periodu kada nam je znanje iz ove oblasti toliko dostupno i kada svaka kompanija želi stručnjaka koji će im unaprediti poslovanje i poboljšati vidljivost.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.