Najtopliji Februar: VOĆE U PROCVATU, POLJOPRIVREDNICI U BRIZI

Izvor: TimockeVesti.net, 04.Mar.2024, 06:31

Najtopliji Februar: VOĆE U PROCVATU, POLJOPRIVREDNICI U BRIZI

Beograd, 4. mart – Prema najnovijim meteorološkim izveštajima, uprkos kalendarskoj zimi, februar mesec ove godine zabeležen je kao najtopliji do sada. Ovaj neobičan meteorološki fenomen ostavio je svoje tragove i na poljoprivredi, posebno u voćnjacima širom zemlje.
Meteorolozi upozoravaju da su temperature u februaru dovele do preuranjenog cvetanja voća, stvarajući zabrinutost među poljoprivrednicima. Profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu naglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << da je trenutno najosetljivija faza voća faza precvetavanja. Međutim, optimistično objašnjava da ako se voće uspešno prebaci iz ove faze i krene ka formiranju plodova, mraz neće značajno uticati na rod, već može samo oštetiti plodove.
Ekipa Radio-televizije Srbije (RTS) posetila je Ritopek, gde su voćari izrazili zabrinutost zbog preuranjenog cvetanja trešanja. Rezidba voća je trenutno u toku, ali se primjećuje i trend zamene starih sorti novima. Umesto potpunog sečenja starih stabala, poljoprivrednici sve više praktikuju prekalemljivanje.
Jedan od glavnih izazova s kojim se suočavaju voćari je nedostatak radne snage, što dovodi do produženog trajanja radova i skraćenja krošnji. Profesor Keserović ističe da je situacija sa toplim januarom i februarom bila predvidljiva, a podaci pokazuju da je samo u jednoj od proteklih 35 godina izostalo izmrzavanje voća.
Doktor Keserović naglašava da je suša još jedan značajan problem. Inženjer elektrotehnike Lazar Jovanović objašnjava da, u slučaju suše, poljoprivrednici moraju prilagoditi svoje navodnjavanje, često suočavajući se sa smanjenim zalihama vode u bunarima.
Jovanović takođe ističe da, iako poljoprivrednici razmišljaju o promenljivim uslovima, teško je potpuno se pripremiti na sve okolnosti, s obzirom na rad u otvorenom prostoru.
Profesor Keserović navodi primer novog sistema protiv izmrzavanja voća koji se već koristi u Italiji. Reč je o tornju koji ispušta topli vazduh i pruža zaštitu na sedam hektara, čak i pri temperaturi od -4 stepena Celzijusa. Cena ovog sistema iznosi oko sedam do osam hiljada evra, što predstavlja dodatni izazov za poljoprivrednike.
U svetlu ovih izazova, poljoprivrednici su pozvani na pažljivo planiranje i praćenje promenljivih uslova, dok stručnjaci traže inovativne tehnologije kako bi se očuvali usevi i unapredila efikasnost poljoprivredne proizvodnje.
















Članak Najtopliji Februar: VOĆE U PROCVATU, POLJOPRIVREDNICI U BRIZI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.