Izvor: Soko-zabava.info, 07.Nov.2016, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja rasveta za prostorije u Vašem domu

Svaka prostorija u kući ili stanu zahteva drugačije osvetljenje. Kupatila, kuhinje i radne sobe zahtevaju rasvetu što jačeg intenziteta, dok se u dnevnim sobama i hodnicima mogu naći i one nešto slabijeg intenziteta.

Prostorijama ispunjenim nameštajem svetlih boja potrebna je slabija rasveta nego prostorijama sa tamnijim nameštajem kako bi ostvarile podjednak intenzitet osvetljenja. U daljem tekstu saznajte kakva se osvetljenja i zbog čega preporučuju u različitim prostorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << jednog doma.

Kuhinje i trpezarije jesu prostorije u kojima je osvetljenje možda i najvažnije. Ne možete jesti, seckati, kuvati i prati sudove a da pri tom ne vidite dobro šta radite. Niko ne voli da pronađe dlaku ili neko drugo strano telo u svom tanjiru.

Centralno osvetljenje neophodno je u ovim prostorijama. U trpezarijama sa mnogo prozora koji propuštaju dovoljno sunčeve svetlosti u unutrašnjost takvo osvetljenje može biti i jedino rešenje. U kuhinjama stvari stoje malo drugačije. U njima se pored centralnog osvetljenja veoma cene i direktne rasvete iznad radnih površina, sudopera i šporeta koje su vrlo praktične i ekonomične. Ukoliko se na tim mestima postavi led rasveta, onda tako osvetljenje biva još ekonomičnije.

Dnevna soba jeste prostorija u kojima imate najviše mogućnosti da kombinujete različite tipove osvetljenja, pošavši od onog centralnog koje može biti u obliku plafonjera ili lustera. Danas se sve češće viđaju i dnevne sobe bez centralne plafonske rasvete koju zamenjuju drugi načini osvetljenja poput zidnih ili podnih lampi i mnogobrojnih tipova dekorativne, ali istovremeno i funkcionalne led rasvete. Primera radi, zidne slike ili fotografije mogu se akcentovati direktnom led rasvetom.

Zidne i podne led rasvete takođe nalaze svoje mesto u ovim prostorijama, dok se dekorativne led trake tek uvlače u najtopliju prostoriju jedne kuće ili stana. Kada je osvetljavanje ove prostorije u pitanju, pažnja se mora obratiti na raspored i boje nameštaja u njoj.

Za spavaće sobe preporučuje se rasveta slabijeg intenziteta čime se postiže relaksirajući i prijatan ambijent. U njima se praktikuju centralna plafonska osvetljenja u kombinaciji sa stonim lampama manjih dimenzija smeštenim na noćnim stočićima. Osim što su pogodne za čitanje pred spavanje, lampe takođe olakšavaju noćni odlazak u toalet jer ne razbuđuju kao centralno osvetljenje, niti bude osobu na drugoj strani postelje.

Led trake iznad ugradnih plakara omogućavaju pretragu i izbor garderobe u ranim jutarnjim satima bez centralnog osvetljenja i buđenja partnera. U isto vreme one štede električnu energiju.

Kupatilo jeste prostorija u čijoj je unutrašnjosti dobro osvetljenje neophodno. Kao centralno plafonsko osvetljenje najčešće se u kupatilima praktikuju plafonjerke ili jednostavni lusteri manjih dimenzija. Čak i kada je veoma jakog intenziteta centralno osvetljenje nije sasvim dovoljno.

Šminkanje, brijanje, depiliranje, čupanje obrva i druge radnje za održavanje lične higijene zahtevaju dodatne izvore svetlosti. Idealna pozicija za postavljanje dodatne kupatilske rasvete jeste iznad ogledala. Pored svoje ekonomičnosti, manje dimenzije jesu razlog koji led rasvetu kandiduju za ovu poziciju. Veoma praktično „tri u jedan“ rešenje za uređenje kupatila jesu i zidni ormarići sa ugrađenim ogledalima i rasvetom koji se postavljaju iznad umivaonika.

izvor: MobiliArt

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.