Najavljen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Izvor: Kragujevac.rs, 30.Nov.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invalidietom, bila je tema današnje konferencije za novinare održane u zgradi Gradske uprave na kojoj je najavljen program obeležavanja 3. decembra.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom svuda u svetu se obeležava od 1992. godine na predlog Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i simbolizuje prava i inkluziju osoba sa invaliditetom i sve ono na čemu se zasnivaju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, rekla je Gordana Damnjanović, član >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i istakla da je grad Kragujevac u prethodnom periodu za sve urađene aktivnosti, od izrade LAP-a, strateških dokumenata, bolje inkluzije, vidljivosti, senzibilizacije društva, dobio i potvrdu - Priznanje za sveobuhvatnu pristupačnost i jedan od pet gradova u Srbiji koji je nedavno dobio Reload projekat.

Zadovoljna sam i ponosna zbog saradnje i partnerstva lokalne samouprave i organizacija osoba sa invaliditetom, njihove angažovanosti i uopšte pomaka koji je učinjen da se ove osobe uključe u sve tokove života, rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

U partnerskoj organizaciji Tržnog centra Plaza i udruženja i organizacija osoba sa invaliditetom pod pokroviteljstvom grada Kragujevca u okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u nedelju 3. decembra u ovom centru od 10 sati biće otvorena prodajna izložba radova članova lokalnih udruženja.

Ovim želimo da pokažemo da osobe sa invaliditetom nisu i nemaju drugačije potrebe, svi imamo iste potrebe i prava, da jednako i pod jednakim uslovima živimo i stvaramo, rekao je Nikola Ribarić, načelnik resorne gradske uprave i dodao da sve obaveze prema lokalnim udruženjima su izmirene a da se danas radi na proširivanju prava i usluga u oblasti socijalne zaštite od personalne asistencije, dnevnih boravka, ličnih pratilaca, jer je to suštinska podrška osobama sa invaliditetom, kaže je Ribarić.

Tema ovogodišnjeg obeležavanaja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom jesu održivi ciljevi razvoja. Za kategoriju koja je izložena ranjivosti i nekima od opasnosti kao što su siromaštvo, inkluzija u društvu, obrazovanje, zapošljavanje, Grad Kragujevac je mnogo toga uradio i dobar je primer jedne inkluzivne zajednice. Radi se na pristupačnosti, razvoju i uvođenju novih usluga sa ciljem ostvarivanja kontinuiteta u tome, rekla je Milena Stojanović, predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom i član Saveta osoba sa invaliditetom.

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom veoma je važan dan za čitavo društvo jer se na neki način skreće pažnja javnosti na potrebe ovih osoba a smatram da bi svaki odgovorni pojedinac o tome trebalo da zna, kaže Danijela Nešović, predstavnica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.