Nagrađeni učenici obišli Svetu goru

Izvor: Kragujevac.rs, 13.Sep.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrađeni učenici obišli Svetu goru

Tradicionalno pokloničko putovanje nagrađenih učenika likovnog i literarnog konkursa manastiru Hilandar i svetinjama u okolini Svete gore, u okviru 8. Gospojinskih svečanosti, organizovano je od 8. do 11. septembra. Pod sloganom ovogodišnjih Gospojinskih svečanosti “Duhovna i druga putovanja“, grupa od 33 učenika u pratnji njihovih veroučitelja, obišla je Hilandar i manastire koji se nalaze u okolini Svete gore, metoh manastira Hilandar u Kakovu i manastir Svete Lidije u Asprovalti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << a potom i Srpsko vojničko groblje - Zejtinlik i crkvu Svetog Dimitrija u Solunu.

Pokloničko putovanje nagrađenih učenika zajednički organizuju Eparhija šumadijska, Školska uprava i Gradska uprava Kragujevac, uz blagoslov episkopa šumadijskog gospodina Jovana. Grupu učenika, od kojih je nekima ovo prvo pokloničko putovanje u životu, predvodili su sveštenik Slobodan Savić i veroučitelj Miodrag Krstić.

- Dečaci su imali priliku da posete Svetu srpsku carsku lavru - manastir Hilandar, dok su devojke boravile u predvorju Svete gore, na krstarenju  jugozapadnom obalom i obilazile manastire koji se nalaze oko Svete gore, kao što su Sveta Lidija i Kakovo. Cilj ovog pokloničkog putovanja je da se učenici iz različitih škola upoznaju, da se zbliže. To prijateteljstvo, jedinstvo u verskoj nastavi nas spaja i zahvalni smo njegovom preosveštenstvu, episkopu šumadijskom gospodinu Jovanu koji svojim blagoslovom i podrškom koju nam daje, nas podstiče da svake godine ostvarujemo sve veće i sve lepše rezultate, da svake godine sve veći broj škola učestvuje na ovom konkursu, tako da se i broj đaka koji putuju na Hilandar povećava svake godine. Ove godine očekujemo još veći broj radova tako da će na žiriju biti veliki izazov da izabere putnike za nagradno pokloničko putovanje za sledeću godinu - kaže veroučitelj Miodrag Krstić.

Uoči velikog hrišćanskog praznika, Male Gospojine, biće poznata imena nagrađenih učenika ovogodišnjeg likovno-literarnog konkursa.Nakon prazničnog bdenja koje počinje 20. septembra, u 17 sati, svi učesnici likovno-literarnog konkursa čiji su radovi nagrađeni biće te večeri gosti Njegovog preosveštenstva, episkopa šumadijskog gospodina Jovana i nakon programa koji se sastoji od skraćenih pregleda javnih časova duhovnosti koji su održani u svim školama i emitovanja reportaže sa ovogodišnjeg pokloničkog putovanja, biće proglašeni nagrađeni učenici koji će naredne godine imati priliku da odu na ovo putovanje.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.