Nagrade za jubilarne davaoce krvi

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Jun.2017, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade za jubilarne davaoce krvi

Svečanim uručenjem priznanja i zlatnih pločica višestrukim davaocima krvi, u zgradi Gradske uprave obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!“ Prijem za jubilarne dobrovoljne davaoce krvi koji su u prethodnoj godini dali krv 50, 75. i 100 puta organizovan je u saradnji sa Kliničkim centrom, Službom za transfuziju krvi i Gradskom organizacijom Crvenog krsta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs <<
Saglasno novoj metodologiji Crvenog krsta za dodelu kolektivnih priznanja, ove godine dodeljeno je 13 plaketa “Široko srce“ za najbolje rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi u kategorijama: srednja škola, fakultet, javna preduzeća i ustanove, naseljena mesta, udruženja.

Dobrovoljnim davaocima krvi priznanja i zlatne pločice uručili su dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr Stevan Kitanić, predsednik Crvenog krsta Kragujevac.

Čestitajući Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, dr Damnjanović, se zahvalila svim humanim ljudima, udruženjima i organizacijama zbog kojih je grad Kragujevac drugi put za redom dobio priznanje za najhumaniji grad i najhumaniju sredinu.

Vaši podvizi su herojska dela jer svaka prikupljena jedinica krvi je nekom produžila i dala mogućnost za bolji i kvalitetniji život. Svi zajedno smo ovde zbog jedne plemenite misije a to je da se pomogne onome kome je pomoć neophodna. Svi koji su uključeni u ovaj humani čin prate moto da krv treba da čeka pacijenta. Grad Kragujevac neprestano motiviše mlade, nove davaoce krvi ali i brine o dugogodišnjim davaocima - rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća i podsetila da je neophodno da se izdvoji posebna grupa davalaca krvi - davaoci trombocita. Najzdraviji od vas mogu biti davaoci za pacijente koji boluju od teških malignih bolesti kojima je davalaštvo trombocita itekako važno za život i produžetak.

Kao dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi i predsednik Crvenog krsta Kragujevac, dr Stevan Kitanić je podsetio da sve zajedno vodi jedna misao a to je spasavanje i produžetak nečijeg života. Jubilarnim davaocima krvi doktor Kitanić je poželeo još mnogo godina dobrog zdravlja i uspeha.

Obeležavanjem Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi šalje se poruka o veličini i  požrtvovanosti humanih ljudi, izražava se zahvalnost, a javnosti predstavlja podizanje nivoa svesti o potrebi za krvlju i njenim  produktima, jer dajući krv daruje se život.

Priznanja i zlatne pločice za jubilarno davanje krvi dobilo je 20 davaoca za 50 puta datu krv, 11 davalaca za 75 puta datu krv i pet davalaca za 100 puta datu krv. Uz zahvalnost na humanosti i nepropuštenim dolascima na poziv Službe za transfuziju, Marijana Stojanović, propagator Službe u Kluničkom centru pozvala je sve dobrovoljne davaoce koji više nisu u mogućnosti da to čine, da nastave sa svojim nesebičnim pružanjem pomoći i pridruže se u propagiranju i motivisanju mladih da se odluče na taj stil života.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.