Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Izvor: Pančevac-online.com, 20.Mar.2015, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Kako saopštava Zavod za javno zdravlje Pančevo, rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena – i u razvijenim zemljama i u onim u razvoju. Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije, u 2012. godini registrovano >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << je 4.417 obolelih žena od karcinoma dojke, dok je njih 1.663 izgubilo život. U Južnobanatskom okrugu godišnje 150–200 žena oboli i 60–90 umre od raka dojke.

Broj obolelih žena prema broju stanovnika u našoj zemlji sličan je drugim državama u okruženju, ali prema broju umrlih, nažalost, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi. Razlog za to je što se karcinom dojke kasno otkriva – kad je njegova veličina preko dva santimetara i kad se pojave metastaze. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi, kad su promene neopipljive ili kada je veličina tumora manja od jednog santimetra. Tada su, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, kažu stručnjaci, šanse za izlečenje i produžetak života daleko veće.

Lekari naglašavaju važnost sprovođenja preventivnih mera, a to su samopregled dojke jednom mesečno, klinički pregledi kod izabranog ginekologa jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografija, koja je namenjena ženama starosti od 50 do 69 godina, a obavlja se i u okviru nacionalnog skrining programa, koji je prošle godine počeo da se sprovodi i u našem gradu. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Pančevo pozivaju sve dame te starosne dobi da se obavezno odazovu pozivu na mamografiju.

I. P.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.